Izak Košir

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Grupa Ee

Grupa Ee
© Tadej Kreft

Grupa Ee, TAM-TAMova plakatna galerija Figovec, Ljubljana

Do 11/11

V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec je do 11. novembra na ogled razstava neodvisnega oblikovalskega kolektiva Grupa Ee, na kateri se ta predstavlja z izborom 20 plakatov za Gledališče Glej, Slovensko mladinsko gledališče, 30. in 31. grafični bienale Ljubljana, 25. bienale oblikovanja Ljubljana ter Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, ki so nastali od leta 2009 do danes. Grupa Ee od leta 2005 deluje v Ljubljani in povezuje Mino Fino, Damjana Ilića in Iviana Kana Mujezinovića, ki delujejo na galerijskem, gledališkem, glasbenem, klubskem, založniškem in teoretskem področju. Še posebno blizu jim je oblikovanje knjig, časopisov in drugih tiskanih publikacij, najbolj pa kolektiv poznamo po oblikovanju za naročnike s področja kulture.

Ivo Prančič: Paratimija, Galerija Bažato, Ljubljana

Do 10/12

Hiša umetnikov Bažato, ki deluje na Humu v Goriških brdih, je odprla prostore galerije Bažato v Ljubljani, natančneje v Severjevem kompleksu Astra za Bežigradom. Na ogled je že prva razstava – postavitev z naslovom Paratimija umetnika Iva Prančiča. Slednji je pripadnik rodu slikarjev, ki so v svojem poklicu desetletja poslušali razpravljanja o domnevni smrti slikarskega medija ob prelomu tisočletja ali dandanes pozabljenem abstraktnem slikarstvu, vendar jim je kljub temu uspelo in so ostali aktualni. Prančič (letnik 1955) je leta 1982 končal študij na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, leta 1996 je prejel štipendijo fundacije Pollock-Krasner v New Yorku, leta 2001 pa je dobil nagrado Prešernovega sklada.

Duncan Macmillan: Vse sijajne stvari, SNG Drama, Ljubljana

Premiera 05/11 ob 20.00

Every Brilliant Thing je naslov izvirnika Duncana Macmillana, ki bo prvo slovensko uprizoritev doživel pod režisersko taktirko Nataše Barbare Gračner v Mali Drami. V enourni predstavi brez odmora bo zaigral Uroš Fürst. »Če imaš dolgo življenje in ga preživiš, ne da bi se vsaj enkrat počutil strahotno depresivnega, potem najbrž nisi bil dovolj pozoren,« je pred premiero zapisala režiserka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.