Uredništvo

 |  Družba

»Ko smo prišli iz socializma v kapitalizem, očitno nismo dobili navodil za uporabo«

IZJAVA DNEVA

"Ko smo prišli iz socializma v kapitalizem, očitno nismo dobili navodil za uporabo. Razumeli smo na svoj način in zdaj imamo po 30 letih to, kar imamo. To velja za vsa mogoča področja in se strinjam, da ni zraslo sedaj. Se je pa zdaj zelo pokazalo, na površje je priplavalo marsikaj. Kajti standardi, o katerih se pogovarjava, so stvar nenehne borbe. Zato pa imamo sindikate, navadne državljane, ki so ozaveščeni in se zavedajo svojih pravic, pa tudi odgovornosti."

"Mogoče pa je ravno odgovornost tista, ki ni bila napisana v navodilih za uporabo, ker se nam je zdelo, da iz nekega totalitarnega sistema, v katerem smo bili prikrajšani za pravice in smo imeli ogromno dolžnosti, prehajamo v sistem, ki je sestavljen samo iz pravic. Mislim, da je to splošen problem vzhodne tranzicijske Evrope, da nam manjka neka državljanska zrelost, kamor spadajo tudi empatija ter občutek za skupnost in skupno. To je posledica dolgega vpliva neoliberalne politike in prepričevanja ljudi v individualizacijo, ki je na nek način napačna in je naredila veliko škode. Zdi se mi, da smo bili včasih bolj ljudje. Potem bi tudi stvari boljše funkcionirale."

(Glasbenik Drago Ivanuša v intervjuju za STA o posledicah prehoda iz socializma v kapitalizem) 

Drago Ivanuša

Drago Ivanuša
© WikiCommons

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.