DK, STA

 |  Politika

Odvzem imunitete Kurzu

Pristojna komisija avstrijskega parlamenta je soglasno potrdila odvzem poslanske imunitete nekdanjemu kanclerju

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz
© Dragan Tatic / WikiCommons

Pristojna komisija avstrijskega parlamenta je danes na zahtevo tožilstva soglasno potrdila odvzem poslanske imunitete nekdanjemu kanclerju Sebastianu Kurzu, ki se je po odstopu zaradi vpletenosti v preiskavo korupcije v začetku oktobra preselil v poslanske klopi.

Potem ko je komisija prižgala zeleno luč za odpravo imunitete 35-letnemu aktualnemu vodji ljudske stranke (ÖVP) in njene poslanske skupine, mora ta korak zdaj odobriti še parlament. To naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA o tem glasoval že v četrtek.

Kurzu avstrijsko tožilstvo med drugim očita poneverbe in lažno pričanje. Parlamentarna komisija je odločitev o odpravi njegove imunitete, ki bo omogočila nadaljevanje kazenskega pregona, danes sprejela soglasno.

Kurz sam je večkrat javno zatrdil, da si želi čim hitrejše preiskave in razjasnitve očitkov na svoj račun, ki jih sam sicer zavrača.

Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, zaradi katere je tudi odstopil. Lažno pričanje mu medtem očitajo pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje afero Ibiza, zaradi katere je leta 2019 razpadla takrat vladajoča koalicija ÖVP in svobodnjakov (FPÖ).

-3yjCDcNX5o

S0N9eV-8sog

hBtADCc7cnM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.