Izak Košir

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Utrinek z razstave

Utrinek z razstave
© Dejan Habicht

Picasso: Črka v risbo, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Do 20/02

Odprtje v Moderni galeriji je spodnesla poplava, zdaj pa so ilustracije Pabla Picassa, enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja, na ogled v bratskem Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Vsa dela prihajajo iz zasebne zbirke v Italiji, ilustracije pa nam kažejo, kako je Picasso sredi prejšnjega stoletja, tudi z vidika grafičnih tehnik, pristopil k vprašanju ilustriranja različnih literarnih zvrsti oziroma ilustrirane knjige. Na ogled so Kronike junaških časov Maxa Jacoba (šest grafik), Speva mrtvih Pierra Reverdyja (125 grafik), 20 pesmi Luisa de Góngore (41 grafik), Prirodopisa grofa de Buffona (31 grafik), Carmen Prosperja Mériméeja (38 grafik) s Picassovimi ločenimi »ilustracijami« Le Carmen des Carmen (šest grafik) in Veličastnega rogonosca Fernanda Crommelyncka (12 grafik).

14. Slovenski bienale ilustracije, Cankarjev dom

Do 31/03

Bienale ilustracije že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter nagrajuje njihove najboljše dosežke – letos je nagrado za življenjsko delo prejel Daniel Demšar, nagrado Hinka Smrekarja Lila Prap, plaketi Ana Zavadlav in Peter Škerl, priznanja pa so šla v roke Mojce Cerjak, Matije Medveda in Lidije Plestenjak. Žirija je letos pregledala kar 126 prijavljenih ilustratorskih projektov in na razstavo uvrstila 81 avtorjev, kar je največ doslej.

Hupa Brajdič: Kakor spodaj, tako zgoraj, Podhod Ajdovščina, Ljubljana

19/11 ob 18. in 20. uri

V Podhodu Ajdovščina v Ljubljani bo v petek, 19. novembra, ob 18. uri in 20. uri ponovitev performativne instalacije umetniškega kolektiva Hupa Brajdič. V eni od zapuščenih izložb nekdaj živahnega podhoda se zdi, da je vsak up zaman. A upanje se ne da tako zlahka pokopati, četudi biva nekaj metrov pod zemljo. Med tistimi pozabljenimi, brezdomnimi in marginalnimi, se Hupa Brajdič odene v kartonaste škatle in v pol ure trajajočem performansu odkriva, kje, zakaj in kako obstaja upanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.