Peter Petrovčič

 |  Politika

Blokirani tožilci

Vlada in pristojni minister za pravosodje blokirata imenovanje in napredovanje tožilcev in s tem načrtno hromita delo tožilstva

V Sloveniji je trenutno odprtih kar 29 postopkov imenovanj tožilcev, od tega za 5 mest vrhovnih, 1 mesto višjega, 8 mest okrožnih in 15 mest okrajnih državnih tožilcev. Toliko tožilcev je v imenovanje vladi predlagal državnotožilski svet, vlada pa z njihovim imenovanjem zavlačuje.

Za 19 mest državnih tožilcev (3 vrhovne, 1 višje, 4 okrožne in 11 okrajnih) še ni odločeno o imenovanju. V teh postopkih je Državnotožilski svet poslal svojo dokončno odločitev na ministrstvo za pravosodje, da bi minister za pravosodje predlagal izbrane kandidate v imenovanje na vlado. Najstarejši postopek, v katerem še ni odločitve vlade, za mesto okrožnega državnega tožilca, je na vladi že od 4. 9. 2020, najstarejši postopek za mesto vrhovnega tožilca pa od 9. 9. 2020. Ministrstvo za pravosodje je na navedena datuma poslalo predlog za imenovanje v odločanje na vlado, slednja pa do danes še ni odločila.

Pomanjkanje državnih tožilcev že močno vpliva na delo in delovne pogoje za tiste državne tožilce, ki to zahtevno funkcijo opravljajo.

Pomanjkanje državnih tožilcev že močno vpliva na delo in delovne pogoje za tiste državne tožilce, ki to zahtevno funkcijo opravljajo. Trenutno je na državnih tožilstvih zasedenih le 205 od 236 mest državnih tožilcev, kolikor jih je določnih v skupnem kadrovskem načrtu.

Najnovejši podatki za leto 2021 kažejo še bolj zaskrbljujočo sliko – zaradi različnih odsotnosti (na primer bolezen, nega družinskega člana, starševski dopust, dopust,…) je po preračunu dejansko opravljenih ur dela državnih tožilcev od januarja do septembra 2021 na prvi stopnji na okrožnih in Specializiranem državnem tožilstvu državnotožilsko funkcijo opravljalo le 139 državnih tožilcev od zasedenih 184 mest na tej stopnji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.