STA

 |  Svet

»Dodika je treba ustaviti«

"Vojska Republike srbske ne bo oblikovana," je dejal visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt

Dodikk

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, ki je po mnenju Schmidta glavni krivec za krizo v državi
© DS / WikiCommons

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt je opozoril, da je srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik glavni krivec za krizo v državi. Poudaril je, da ga je treba ustaviti in da mu ne bodo dovolili vzpostavitve vojske Republike srbske. Mednarodno skupnost je pozval k ukrepanju.

"Vojska Republike srbske ne bo oblikovana," je Schmidt povedal v intervjuju za Glas Amerike. Poudaril je, da so mu na pogovorih v Washingtonu, kjer se mudi trenutno, in v Bruslju, kjer se je pretekli teden sestal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, zagotovili, da ne bodo mirno gledali, kako Dodik pod vprašaj postavlja obstanek oboroženih sil BiH in obenem vzpostavlja vojsko Republike srbske.

"V strateškem interesu Zahoda in Evrope je, da ohranijo stabilnost v tej regiji."

Christian Schmidt,
visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH

Schmidt je poudaril še, da mora mednarodna skupnost priznati, da se daytonski sporazum ne spoštuje, predvsem zaradi Dodikovih dejanj. O tem je treba po njegovih besedah razpravljati in se dogovoriti, kakšni bi morali biti naslednji koraki.

"V strateškem interesu Zahoda in Evrope je, da ohranijo stabilnost v tej regiji," je še povedal v intervjuju, objavljenem na spletni strani medija Glas Amerike. Mednarodno skupnost je pozval k odločnemu ukrepanju, da bi ustavili Dodika.

jgQjfXu9cyw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.