Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Obdavčimo bogataše!

Benjamin Morawek / Wikimedia Commons

Benjamin Morawek / Wikimedia Commons

Elon Musk je ob nedavnih pozivih k obdavčitvi najbogatejših Američanov spet pokazal svoj pravi obraz. Z infantilnimi tviti se je spravil na senatorja Sandersa in Wydena, s kolegi milijarderji in politiki, ki jih imajo v žepu, pa dosegel umik ukrepa, s katerim bi lahko vlada pobrala davek na nerealizirane kapitalske dobičke, ki bogatašem zagotavljajo nižjo davčno stopnjo kot povprečnim državljanom.

Tako je moral ameriški kongres sprejeti precej manj ambiciozno davčno politiko. Ta vpliva tudi na financiranje zakona, s katerim želi predsednik Biden poskrbeti za več denarja za socialno varstvo, znižati stroške zdravil, uvesti spodbude za razvoj čistejše energije ter podaljšati olajšave družinam z otroki in tistim z nižjimi dohodki.

Tudi v Sloveniji, kjer predsedniku vlade svetuje kar obsojeni utajevalec davkov, na tem področju ne gre pričakovati pretirano progresivnih ukrepov. A boj za pravičnejšo porazdelitev bogastva v sistemu, ki vodi v vedno večjo neenakost, se mora nadaljevati!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.