DK, STA

 |  Svet

Sodišče preložilo odločitev 

Voditeljici Aung San Suu Kyi zaradi številnih obtožb grozi skupno več deset let zapora

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi
© Wikimedia Commons / Comune Parma

V Mjanmaru je sodišče danes preložilo razglasitev odločitve v sojenju proti odstavljeni voditeljici Aung San Suu Kyi. Nobelovi nagrajenki zaradi obtožb spodbujanja protestov grozi do tri leta zapora. Gre za prvega od številnih sodnih postopkov proti njej, v okviru katerih je obtožena še več drugih kaznivih dejanj.

Sodišče bo odločitev razglasilo predvidoma 6. decembra, je povedal vir blizu sojenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hunta je medijem prepovedala udeležbo na sojenju, ki poteka na posebnem sodišču v vojaško zastraženi prestolnici Naypyitaw, ekipi odvetnikov odstavljene mjanmarske voditeljice pa je prepovedala vsakršno komunikacijo z novinarji.

Aung San Suu Kyi je v priporu, odkar je vojaška hunta 1. februarja odstavila njeno vlado. Od takrat je bilo ubitih več kot 1200 ljudi, aretirali so jih več kot 10.000.

Voditeljici zaradi številnih obtožb grozi skupno več deset let zapora. Med drugim se sooča z obtožbami kršitve protikoronskih ukrepov, nezakonitega uvoza voki-tokijev ter kršitve zakon o državni tajnosti, ki izvira še iz kolonialne dobe. Hišni pripor trenutno prestaja ne neznani lokaciji v prestolnici.

tm3g_ZKHF2I

dAHPgwGUZDU

LXOIDySal1M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.