Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna: Jezdeci pravice

Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja

V Kinodvoru bo od 6. decembra na ogled črna komedija Jezdeci pravice, danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.

Markus je danski vojak na misiji v tujini. Ko njegova žena umre v železniški nesreči, se vrne domov k najstniški hčerki Mathilde. Nekega dne se pred njegovimi vrati pojavi matematik Otto, eden od preživelih potnikov. Možakar je prepričan, da ni šlo za nesrečo in da je Markusova žena stranska žrtev skrbno organiziranega umora ključne priče proti vodji zloglasne motoristične tolpe. Markus, Otto in njegova ekscentrična kolega začnejo pripravljati načrt za maščevanje …

"Film je izmišljena zgodba, vstavljena v okvir realizma. Je pripoved o skupini ljudi, ki vsi na isti dan izgubijo občutek varnosti in svoj življenjski temelj. Ob skupnem srečanju sčasoma vsak zase najdejo: ljubezen, samospoštovanje, zaupanje in občutek pripadnosti kraju. Na koncu vsak izkusi nekakšno zaupanje, ali vase, v Boga ali v življenjska naključja. Film prikaže, kako nepredstavljiv dogodek zaznamuje naše življenje. Ko v nič več ne verjamemo, kako obdržati vero v življenje," je zapisal režiser.

Anders Thomas Jensen je eden najbolj cenjenih danskih scenaristov in režiserjev, znan po svojem edinstveni filmskem svetu, črnem humorju in čudaških likih. Leta 1999 je prejel oskarja za kratki film Valgaften, poleg Jezdecev pravice pa je zrežiral štiri celovečerce: Blinkende lygter (2000), De grønne slagtere (2003), Adamova jabolka (Adams æbler, 2005) in Možje in kokoši (Mænd & Høns, 2015). Kot scenarist je Jensen sodeloval s Susanne Bier (Odpri srce, Brata, Po poroki, Boljši svet, Ljubezen je vse, kar potrebuješ), Lone Scherfig (Wilbur se hoče ubiti), Sørenom Kragh-Jacobsenom (Mifune), Nikolajem Arcelom (Temni stolp) in drugimi.

nowa_mIK3Gc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.