Monika Weiss

 |  Politika

Hojsov pravilnik: Olaj bo lahko v policiji kadroval sam

Tudi predlog pravilnika o izbirnih postopkih v policiji kaže na namere SDS

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS
© Borut Krajnc

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (SDS) je pred dnevi objavil predlog pravilnika »o posebnem izbirnem postopku za pridobitev položaja v policiji«. Pravilnik, na katere lahko zainteresirana javnost poda pripombe do 11. decembra, bi aktualnemu direktorju policije in bivšemu državnemu sekretarju ministra Hojsa, Antonu Olaju, omogočil, da na vodstvena mesta v policiji povsem brez težav imenuje lastne želene kandidate.

Spomnimo. Od sredine novembra je v policiji precej nenavadno stanje, saj so direktorji vseh policijskih uprav in načelniki vseh policijskih postaj – gre za čez sto vodstvenih oseb - prejeli sklepe o prenehanju položaja. Položaj bodo kot vršilci dolžnosti sicer opravljali do novih imenovanj, ki pa bodo po začrtanih rokih speljana tik pred volitvami aprila prihodnje leto.

Nastalo stanje je posledica oktobra sprejetih sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki po mnenju strokovne javnosti odpirajo vrata za dodatno politizacijo policije, čistko in nastavitev stranki SDS všečnih kadrov na ključna mest v operativi. Minister Hojs si je z zakonom pripravil teren; zakon namreč določa, da notranji minister, torej on »na predlog generalnega direktorja policije«, torej svojega bivšega državnega sekretarja Olaja predpiše postopke in kriterije za izbor novo imenovanih direktorjev policijskih uprav in načelnikov policijskih postaj, ki bodo imenovani za dobo pet let.

Nastalo stanje je posledica oktobra sprejetih sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki po mnenju strokovne javnosti odpirajo vrata za dodatno politizacijo policije, čistko in nastavitev stranki SDS všečnih kadrov na ključna mest v operativi.

In kako si naveza Hojs-Olaj predstavlja izbirni postopek za vodilne v policiji? Povzemamo predlog pravilnika, ki je v javni obravnavi. Prosta vodstvena mesta bodo objavljena na oglasni deski posamezne enote, vsa tudi na interni spletni strani policije, rok za prijave bo vsaj osem dni. Kandidati bodo uvrščeni v izbirni postopek, če »izpolnjujejo pogoje za imenovanje v najnižji uradniški naziv, v katerem se lahko opravlja delo na prostem položajnem delovnem mestu«.

Po predlogu pravilnika bi v nadaljevanju o vsem odločal in vse določal generalni direktor policije, če strnemo.

Generalni direktor policije bi tako vodil izbirni postopek. Lahko bi sicer za vodenje postopka pooblastil ustrezno kvalificiranega uslužbenca policije ali pa imenoval tričlansko izbirno komisijo – vendar bi tudi v slednjih primerih lahko opravil dodatne razgovore s kandidati, na koncu pa odločil sam.

»Generalni direktor policije izbere kandidata,« je nedvoumen predlog pravilnika.

Generalni direktor policije bi imel glavno besedo tudi pri kriterijih izbora. Temeljne in vodstvene kompetence kandidatov za direktorje policijskih uprav in načelnike policijskih postaj bi se presojale na podlagi »kompetenčnega modela v policiji«, ki še ne obstaja in ki bi ga moral šele izdati ponovno kar generalni direktor policije – a šele v treh mesecih po uveljavitvi pravilnika.

Trimesečni rok seveda pomeni, da bodo aktualna imenovanja, ki bodo izpeljana tik pred aprilskimi volitvami, narejena brez kompetenčnega modela. 

Trimesečni rok seveda pomeni, da bodo aktualna imenovanja, ki bodo izpeljana tik pred aprilskimi volitvami, narejena brez kompetenčnega modela. Predlog pravilnika to potrjuje, saj predlaga ureditev imenovanj v prehodnem obdobju, kjer pa bo vse odločeno na podlagi ‒ razgovorov.

Torej generalni direktor policije bo na podlagi razgovorov, ki jih bo opravljal sam, ovrednotil vse - od strokovnega znanja do upravljavskih, vodstvenih in komunikacijskih veščin kandidatov, presojal bo celo, koliko so kandidati pripravljeni uresničevati cilje, ki mu jih določi »njegov nadrejeni in koliko se pri tem potrudi za njihovo uresničitev«. Omeniti gre, da je dr. Olaj (1962) po izobrazbi pravnik, doktorski naziv je leta 2011 pridobil na Evropski pravni fakulteti, njegov mentor je bil Miha Pogačnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.