Uredništvo

 |  Družba

»Kopja, ki se lomijo na 'ukrepih', se kopičijo že desetletja«

IZJAVA DNEVA

"Toda če je po eni strani jasno, da je vsaka epidemija v tem smislu avtomatično širši družbeni problem, pa smo v sedanji epidemiji soočeni še z nečim drugim, kar poteka v obratni smeri: sam covid-19 in z njim povezani ukrepi nastopajo kot utelešenje, zgostitev in izpostava vseh obstoječih družbenih problemov. Kopja, ki se lomijo na 'ukrepih', so zbirka rastočih družbenih trenj, razlik, protislovij, občutkov nemoči in besa, ki se kopičijo že leta, celo desetletja. Tu gre v prvi vrsti za učinke neoliberalnih politik in zlasti njihove faze pospešene financializacije, prevlade logike finančnih trgov nad vsem drugim: rušenje zaposlitvene in socialne infrastrukture, prekarizacijo, naraščanje brezposelnosti (ki jo 'rešuje' izum samozaposlitve), absurdno stopnjevanje razlik med najbogatejšimi in najrevnejšimi, privatizacijo javnih dobrin in storitev, vključno s platformami javnega komuniciranja. Tu so še učinki problematičnih geopolitičnih konfliktov in vojn, begunci, ljudje, s katerimi zdaj nihče noče imeti nobenega opravka."

(Filozofinja in kolumnistka Alenka Zupančič o tem, da epidemija ni le zdravstveni, ampak širši družbeni problem; via Delova Sobotna priloga)

Alenka Zupančič

Alenka Zupančič
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.