DK, STA

 |  Politika

V Sloveniji številni primeri oškodovanja evropskih sredstev

Samo v nekaj primerih naj bi bilo oškodovanja za skoraj 10 milijonov evrov

© pixabay.com

V Sloveniji je pripravljenih od 20 do 30 zadev suma oškodovanja evropskih sredstev, samo v nekaj primerih naj bi bilo oškodovanja za skoraj 10 milijonov evrov, je danes pred obiskom evropske glavne tožilke Laure Kövesi poročal Radio Slovenija.

Evropska glavna tožilka se bo srečala z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo, predstavniki specializiranega državnega tožilstva in predsednico državnotožilskega sveta Tamaro Gregorčič.

Kot je za Radio Slovenija povedal Šketa, je vesel, da bo Slovenija po imenovanju dveh delegiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja lahko začela operativno delo v evropskem javnem tožilstvu. "Delovno srečanje bo namenjeno notranjemu usklajevanju in tudi vsem drugim operativnim zadevam," je dejal.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi bilo v Sloveniji pripravljenih od 20 do 30 zadev suma oškodovanja evropskih sredstev, samo v nekaj primerih naj bi bilo oškodovanja za skoraj 10 milijonov evrov.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Delovati je začelo junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija.

Na vprašanje, ali sta delegirana tožilca že prevzela primere, je Šketa odgovoril, da je to zdaj vprašanje za evropsko javno tožilstvo. Pojasnil je, da tožilstvo dodeljuje, kateri spisi jim bodo dodeljeni v delo in v kateri pristojnosti bodo obravnavani. Nekaj spisov je še na tožilstvih, nekaj jih v okviru predkazenskega postopka obravnava tudi policija, je dodal.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Delovati je začelo junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija.

Slovenija je bila do nedavnega edina sodelujoča članica, ki ni imenovala svojih delegiranih tožilcev, zaradi česar je bila pod drobnogledom Evropske komisije.

Vlada je nato novembra le predlagala delegirana tožilca, in sicer Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja, a ta predlog je glede na odločitev vlade začasen. Kolegij EPPO je Frank Elerjevo in Oštirja kljub temu predlagal za petletni mandat.

Kmalu po njunem imenovanju pa je odjeknila novica, da vlada načrtuje spremembe zakona o državnem tožilstvu, ki bi omogočile njun odpoklic in ji v prihodnje zagotovile pristojnost izbire delegiranih tožilcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.