DK, STA

 |  Svet

Rekordna prodaja orožja: 531 milijard dolarjev

Prodaja orožja in vojaških storitev je v letu 2020 dosegla rekordno raven in vrednost 531 milijard dolarjev

© pixabay.com

Največji svetovni proizvajalci orožja so se lani v veliki meri izognili posledicam gospodarske krize, ki jo je povzročil covid-19. Iz poročila Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) je razvidno, da so lani že šesto leto zapored zabeležili rast prihodkov od prodaje.

Po podatkih iz poročila, ki ga je danes objavil inštitut Sipri, so vlade po vsem svetu med pandemijo še naprej pospešeno kupovale orožje, nekatere pa so sprejele tudi ukrepe za pomoč svojim velikim orožarskim podjetjem.

Prihodki od prodaje 100 največjih orožarskih podjetij v letu 2020 so se na letni ravni povečali za 1,3 odstotka in dosegli rekordnih 531 milijard ameriških dolarjev, čeprav se je svetovno gospodarstvo skrčilo za več kot tri odstotke.

"Proizvajalce orožja je v veliki meri rešilo stalno vladno povpraševanje po vojaškem blagu in storitvah," je dejala raziskovalka Alexandra Marksteiner v oceni orožarskih podjetij, ki jo vsako leto pripravi inštitut Sipri.

Pet orožarskih podjetij z največjimi prihodki prihaja iz ZDA, na prvem mestu pa se je s prodajo v višini 58,2 milijarde dolarjev utrdila družba Lockheed-Martin, ki med svoje največje prodajne uspešnice uvršča bojna letala F-35 in različne vrste raket.

Za pet največjih iz ZDA se je na šesto mesto uvrstilo britansko podjetje BAE Systems, ki so mu sledile tri kitajske orožarske družbe. "Vzpon Kitajske kot velike proizvajalke orožja je posledica njenega prizadevanja za večjo samozadostnost pri proizvodnji orožja," je navedeno v poročilu.

Pet orožarskih podjetij z največjimi prihodki prihaja iz ZDA, na prvem mestu pa se je s prodajo v višini 58,2 milijarde dolarjev utrdila družba Lockheed-Martin, ki med svoje največje prodajne uspešnice uvršča bojna letala F-35 in različne vrste raket.

Čeprav se je kitajska prodaja orožja v letu 2020 povečala, še vedno zaostaja za ameriškimi in britanskimi podjetji, saj so kitajski proizvajalci v letu 2020 skupaj predstavljali le 13 odstotkov prodaje orožja med 100 najpomembnejšimi.

Prihodki od prodaje petih kitajskih podjetij, ki so se uvrstila med prvih 100, so skupaj znašali približno 66,8 milijarde dolarjev, kar je 1,5 odstotka več kot leta 2019. "Postali so eni od najnaprednejših proizvajalcev vojaške tehnologije na svetu," je dejal Nan Tian, višji raziskovalec na inštitutu Sipri.

Na inštitutu so navedli še, da so imela orožarska podjetja veliko koristi od obsežnih finančnih injekcij v državna gospodarstva, pa tudi od posebnih ukrepov za pomoč orožarskim podjetjem, kot so pospešena plačila ali časovno prerazporejanje naročil.

"Kljub vsem naštetim dejavnikom pa svetovna proizvodnja orožja vendarle ni bila popolnoma imuna na vpliv pandemije," je zapisano v poročilu, kot primer pa so navedli francosko podjetje Thales, ki je za 5,8-odstotni upad prodaje orožja okrivilo posledice zapiranja držav zaradi covida-19.

V poročilu je poudarjeno še, da se je stopnja rasti prometa v orožarski industriji med letoma 2019 in 2020 znatno upočasnila, in da so ukrepi za zaustavitev širjenja virusa prekinili dobavne verige tudi v orožarski industriji, enako kot v celotnem gospodarstvu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.