DK, STA

 |  Družba

RTV Slovenija ima novo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev

Marica Uršič Zupan do zdaj ni službovala na javni televiziji

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj za varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS v novem petletnem mandatu izbral Marico Uršič Zupan, novinarko Primorskih novic in predavateljico na višji strokovni šoli Sežana. Zanjo je glasovalo 14 od 27 navzočih članov sveta.

Uršič Zupan stavi na svojo neobremenjenost z RTV Slovenija, saj ne prihaja iz tega javnega zavoda. Tako bo kot sama ocenjuje, lažje postavila v bistvo svojega delovanja profesionalnost in najvišje etične standarde, meni. V svojem programu dela je izpostavila tudi zavzemanje za neodvisnost, nepristranskost in zaupnost. Prav tako je kot pomembno vrednoto poudarila verodostojnost in dostopnost.

Na razpis, ki je bil objavljen oktobra, se je prijavilo šest kandidatov. Pogoje sta poleg izbrane izpolnjevali tudi aktualna varuhinja Ilinka Todorovski, ki pa ni dobila dovolj glasov, in Biserka Povše Tašić, ki je odstopila od kandidature.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.