Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zakon ni konj

Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Slovenska zakonodaja je, tako kot vsaka druga, vse prevečkrat žrtev političnega barantanja. Prepogosto je razumljena kot sredstvo zmage na prihajajočih volitvah, namesto da bi jo razumeli kot orodje, s katerim lahko izboljšamo življenja vseh prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Eden od razlogov za katastrofalno stanje slovenskega prava je tudi dejstvo, da ga nihče – niti poslanci niti uporabniki – ne jemlje resno.

Trenutno delodajalci zagovorniku načela enakosti očitajo, da ogroža izplačilo božičnice. Pravijo, da zakon lahko beremo, kot se nam zdi priročno; da božičnica ni to, kar zakon pravi, da je. Podjetja bi rada izplačilo "poslovne uspešnosti" uporabljala, kot da gre za nagrajevanje "individualne uspešnosti". Kriva seveda nista ne zakon ne podjetje, ki ga krši, kaj šele poslanci, ki so (po mnenju podjetij očitno slab) zakon sprejeli. Kriv je urad, ki zakon razlaga dosledno.

To seveda ni prav. Zakone je treba spoštovati ali spremeniti. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.