DK, STA

 |  Politika

Biden obljublja cenejša zdravila na recept

Ameriški kongres bo moral najprej potrditi predlog zakona o povečanju porabe za socialo in okolje

Joe Biden

Joe Biden
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek Američanom obljubil cenejša zdravila na recept, vendar bo moral kongres najprej potrditi njegov predlog zakona o povečanju porabe za socialo in okolje. Predstavniški dom kongresa je predlog potrdil, podpore v senatu pa še ni.

"Mislim, da se vsi strinjamo, da so zdravila na recept v tej državi strašansko draga. Zavezujem se, da bom uporabil vsa sredstva, ki jih imam na voljo, da znižam ceno za Američane, ob tem pa se bodo farmacevtskim podjetjem pošteno vrnile naložbe," je dejal Biden.

Čeprav bo kongres letos potrdil predlog zakona, političnih obresti do kongresnih volitev prihodnje leto še ne bo. Največja sprememba, ki jo prinaša zakon, namreč da se lahko zdravstveni sistem za starejše Medicare pogaja za nižje cene zdravil, ne bo obrodila sadov vse do leta 2025, in šele takrat najprej le za omejeno število zdravil, vključno z inzulinom za diabetike.

Doplačilo za inzulin se bo sicer že leta 2023 pocenilo na največ do 35 dolarjev na mesec, farmacevtska podjetja pa bodo morala od tega leta sistemu Medicare in zavarovanim pri zasebnih zavarovalnicah vračati denar, če bodo dražila zdravila hitreje od inflacije. Od leta 2024 bodo lahko zavarovani po sistemu Medicare iz lastnega žepa plačali največ 2000 dolarjev, poleg tega bo nekaj cepiv na voljo zastonj.

CEP2tjEdGEA

s_Soe8OfeGE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.