DK, STA

 |  Politika

Koroški Slovenci avstrijskega kanclerja pozivajo k spremembi zakona o narodnih skupnostih

Zahteva za takojšnjo reformo

Karl Nehamer

Karl Nehamer
© Flickr

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ki je ena od krovnih organizacij slovenske avtohtone narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, je v ponedeljek novega avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja pozval, naj se njegova vlada nemudoma loti reform na področju narodnih skupnosti, predvsem zakona o narodnih skupnostih.

NSKS se je sicer v čestitki Nehammerju za prevzem kanclerskega položaja tudi zahvalil nekdanjemu kanclerju Sebastianu Kurzu za znatno povišanje finančne podpore manjšini v lanskem letu. Slovenska manjšina je takrat dočakala prvo povečanje finančnih sredstev v zadnjih 25 letih.

Novega avstrijskega kanclerja je NSKS tudi opozoril, da je v koalicijskem sporazumu med ljudsko stranko in Zelenimi iz januarja 2020 cela stran namenjena narodnim skupnostim. To je bilo prvič, da je bila v kakšnem koalicijskem petletnem delovnem programu avstrijske vlade cela stran namenjena manjšinam. V njej je govora predvsem o novem ustavnem zakonu o narodnih skupnostih, boljši medijski prisotnosti in oskrbi, dvojezičnem šolstvu in sodstvu ter povečanju finančne podpore.

Avstrijski zakon o narodnih skupnostih v Avstriji je bil sprejet 7. julija 1976. Posodobitev bi bila po oceni koroških Slovencev potrebna predvsem na področju šolstva in izobraževanja, medijske oskrbe v jezikih narodnostnih skupnosti ter uporabe jezika narodnih skupnosti na sodiščih in drugih javnih ustanovah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.