Uredništvo

 |  Družba

»Kritične točke, kjer bi se bilo mogoče upreti in zrušiti kapitalizem, ne obstajajo več«

IZJAVA DNEVA

"Kritične točke, kjer bi se bilo mogoče upreti in zrušiti kapitalizem, ne obstajajo več. Upor je mogoč le proti nečemu, kar nas zatira ali izkorišča. Če je kapital do človeštva naraščajoče indiferenten in je vse večji del človeštva zanj odvečen, bo vprašanje za človeško skupnost, kako se organizirati na postkapitalistične načine. Ključni problem je, da čeprav je kapital do človeštva brezbrižen, človeštvo ni brezbrižno do kapitala. Poleg očitne strukturne odvisnosti od dostopa do denarja za preživetje smo tudi (dobesedno) zasvojeni s kapitalistično dinamiko tehnoloških izboljšav in intenzivnostjo kapitalističnih medijev, tako da je vprašanje postkapitalizma tudi spiritualno vprašanje."

(Predavatelj sociologije Primož Krašovec s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je v knjigi Tujost kapitala analiziral kapitalizem s perspektive tehnologij, o tem, da je človeštvo za kapital vse bolj odvečno; v intervjuju za Delovo Sobotno prilogo)

Primož Krašovec

Primož Krašovec
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.