STA

 |  Svet

Biden zagrozil Putinu v primeru napada na Ukrajino 

Ameriški predsednik omenil gospodarskein druge ukrepe

Biden in Putin na srečanju v živo

Biden in Putin na srečanju v živo
© kremlin.ru

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu na virtualnem vrhu, ki je trajal okrog dve uri, zagrozil z gospodarskimi in drugimi ukrepi, če bo ruska vojska napadla Ukrajino. Ob tem je znova potrdil podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, so po pogovoru med predsednikoma sporočili iz Bele hiše.

"Predsednik Biden je izrazil globoko zaskrbljenost ZDA in evropskih zaveznic zaradi povečevanja sil okrog Ukrajine in je dal jasno vedeti, da bodo ZDA in zaveznice odgovorile z močnimi gospodarskimi in drugimi ukrepi, če pride do vojaške zaostritve," so sporočili iz Bele hiše.

Dodali so, da je predsednik ZDA ponovno potrdil podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti. Pozval je k umiritvi napetosti ter vrnitvi k diplomaciji. Oba predsednika sta svojima ekipama naročila, naj nadaljujeta delom na tem, kar sta govorila in se dogovorila. To bodo ZDA storile ob tesnem sodelovanju z zavezniki in partnerji.

Sporočilo Bele hiše še dodaja, da sta predsednika govorila o ameriško-ruskem dialogu o strateški stabilnosti, dialogu o kibernetskih vdorih in sodelovanju pri vprašanjih, kot je Iran. Bela hiša je že prej napovedala, da se bo Biden po pogovoru s Putinom slišal z zavezniki, tako kot se je pred pogovorom.

Ameriški predsednik naj bi kmalu govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premierjem Borisom Johnsonom in italijanskim premierjem Mariem Draghijem.

AgiiYu361f0

MShvpjQlAj4

BodTFevfqss

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.