STA

 |  Svet

Bidnov zdravstveni svetovalec: »Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte«

Dr. Anthony Fauci je dejal, da je različica koronavirusa omikron verjetno celo milejša od delte, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je dejal, da različica koronavirusa omikron skoraj zagotovo ni hujša od različice delta in je verjetno celo milejša, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov.

Fauci je dejal, da je omikron zagotovo zelo prenosljiv, zelo verjetno celo bolj od delte, ki je trenutno prevladujoča različica v ZDA in po svetu. Za omikron velja tudi, da so pogostejše ponovne okužbe, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Podatki o učinkovitosti cepiv, ki so sedaj v uporabi, proti omikronu naj bi bili znani v naslednjih dneh ali tednu dni, vendar pa dosedanji podatki iz Južne Afrike kažejo, da omikron povzroča manj hospitalizacij kot delta.

Podatki sicer bolj temeljijo na mlajši populaciji, pri kateri je tudi na splošno manj možnosti za hospitalizacijo zaradi covida-19.

Najboljši scenarij glede omikrona bi bil po Faucijevih besedah ta, da gre za bolj prenosljiv virus, ki ne povzroča resnih obolenj in ne povečuje števila hospitalizacij in smrti. Najslabši scenarij pa bi bil ta, da omikron ni le bolj prenosljiv, ampak povzroča resnejša obolenja in bo nastal nov val pandemije, ki ga cepiva ali prejšnje okužbe ne bodo ublažile.

Različico omikron so doslej zasledili v 38 državah, vendar še ni bila povezana z nobenim smrtnim primerom.

Bidnov svetovalec sicer še naprej priporoča zaščitne maske v zaprtih prostorih tudi cepljenim osebam, priporoča tudi poživitveni odmerek cepiva, ki močno povečuje prisotnost protiteles.

V ZDA so do torka cepili 60 odstotkov vsega prebivalstva, kar za Faucija ni dovolj. Opozoril je, da cepljenje ovirajo dezinformacije, še posebej v večinsko republikanskih zveznih državah.

N0rHb0i_MGU

lXZFmWN8zOI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.