DK, STA

 |  Kultura

Teden korejskega filma na spletu

Od 10. do 12. decembra

I Can Speak

I Can Speak

Veleposlaništvo Republike Koreje z Dunaja tudi letos organizira Teden korejskega filma, ki bo potekal od 10. do 12. decembra. Letošnji podnaslov dogodka je Let's Smile Together (Nasmehnimo se skupaj). Prireditev bo ponovno izpeljana na spletu, kjer bodo filmi na voljo brezplačno.

Dogodek poteka v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji in Švici, zaradi trenutnih epidemioloških ukrepov pa bo dogodek potekal na spletni strani www.koreanfilmweek.net. Vsi filmi bodo predvajani v originalnem korejskem jeziku in z angleškimi podnapisi, je sporočila kooordinatorka Veleposlaništva Republike Koreje za filmske dogodke Sanja Struna.

Filmi v letošnji selekciji Tedna korejskega tedna so mešanice različnih žanrov, vsi pa imajo za rdečo nit upanje, lepoto in ljubezen do soljudi, ki jo je moč najti v težkih časih.

Dogodek bo odprl film Welcome to Dongmakgol (Dobrodošli v Dongmakgol, 2005) režiserja Parka Kwang-hyuna, ki je bil leta 2005 izbran kot južnokorejski kandidat za oskarje. Film se odvija v gorski vasici v času korejske vojne.

Komična drama Miracle in Cell No. 7 (Čudež v celici št. 7, 2013) režiserja Leeja Hwan-kyunga temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje zgodbo človeka z motnjami v duševnem razvoju, očeta samohranilca, ki ga po krivem obtožijo umora in zaprejo. Film je sedmi najbolj gledan korejski film.

Zgodbo po resničnih dogodkih zgradi tudi film I Can Speak (Lahko govorim, 2017), ki je delo režiserja Kima Hyunseoka. Film predstavlja zgodbo aktivistke Lee Yong-soo, zaradi katere je predstavniški dom ZDA sprejel resolucijo z zahtevo, da se japonska vlada uradno opraviči ženskam, ki so bile prisiljene v spolno suženjstvo.

Zadnji in najnovejši film pa je Swing Kids (Otroci swinga, 2018) režiserja Kanga Hyeong-cheola. Gre za muzikal, ki se odvija v zaporniškem taboru med korejsko vojno, kjer se oblikuje plesni ansambel petih zapornikov. Film s pomočjo plesa premaguje jezikovne in kulturne razlike.

Urnik predvajanja štirih filmov je dostopen na spletni stran, tekom tedna pa bo organiziran tudi pogovor o programu Tedna korejskega filma, ki bo objavljen 10. decembra na kanalu www.youtube/koreaheute. Gostje pogovora bodo strokovnjaki za korejsko kinematografijo - Alexandra Schiefert in Rosemary Libby iz Avstrije ter Igor Harb in Sanja Struna iz Slovenije.

rAsBlmSIksk

Enxcv2xNmdY

abcHCpXz_Tg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.