DK, STA

 |  Svet

»Vsi primeri omikrona v Evropi so asimptomatski ali blagi«

Med njimi niso potrdil še nobene smrti, je v torek sporočil Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC)

© pixabay.com

Vsi doslej potrjeni primeri koronavirusne različice omikron v Evropi so glede na razpoložljive podatke asimptomatski ali blagi, med njimi niso potrdil še nobene smrti, je v torek sporočil Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). Večina primerov je povezanih s potovanji v afriške države, več pa jih kaže tudi na lokalne prenose.

Do ponedeljka so na območju Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora uradno potrdili 274 primerov nove različice koronavirusa, poimenovane omikron. O njih so poročali v skupno 19 državah, nazadnje na Hrvaškem, obenem pa v več državah preiskujejo tudi sume verjetnih primerov.

Večina potrjenih primerov je epidemiološko povezanih s potovanji v afriške države, kjer so omikron najprej potrdili, več evropskih držav - Belgija, Danska, Islandija in Španija - pa je zaznalo tudi primere brez tovrstne povezave z območji, kjer naj bi se širil omikron. Ti primeri nakazujejo možnost, da se v teh državah omikron lahko prenaša že na lokalni ravni, opozarja ECDC.

Skupno so po vsem svetu do torka v 52 državah potrdili 1137 primerov različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo.

Vsi primeri, za katere obstajajo ustrezne informacije, so bili bodisi asimptomatski bodisi blagi, zabeležili niso še nobene smrti, v sporočilu na spletni strani navaja ECDC, ki pa obenem opozarja, da je število potrjenih primerov še prenizko, da bi lahko vedeli, če se klinična slika bolezni, ki jo povzroča omikron, razlikuje od predhodno zaznanih različic.

Skupno so po vsem svetu do torka v 52 državah potrdili 1137 primerov različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo. Glede na zadnje ugotovitve WHO nova različica sicer očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.

Nk3ceUaqWJc

DaYYDsur8YA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.