Uredništvo

 |  Družba

»Brez zaupanja državljanov demokracija ne more delovati«

IZJAVA DNEVA

"V takšnih razmerah ni nepričakovano, da mnogi v razočaranju nad predstavniško in pluralistično demokracijo rešitve ponovno iščejo v njenih alternativah. Percepcija, da je oblast odtujena in nima razumevanja, interesa in kompetenc, da bi učinkovito odgovarjala na legitimna pričakovanja državljanov, ponovno pogosto sloni na upravičenih očitkih in dejstvih. Državljani izgubljajo zaupanje v politične institucije demokracije in brez zaupanja državljanov demokracija ne more delovati."

"Iskanje učinkovitih odgovorov na te izzive torej ni le legitimno, ampak nujno. Razumljivo je, da mnogi izhod iz odtujenosti politike vidijo v vračanju oblasti ljudstvu. S tem ni nič narobe, prav nasprotno. Vprašanje je le, kako se tega lotimo. Nevarnost je v tem, da 'prenos oblasti' ponovno uzurpira politika, ki si sama jemlje pravico, da ekskluzivno interpretira, kdo je narod in kaj narod želi."  

(Kolumnist Matjaž Gruden o tem, da državljani ne zaupajo v politične institucije demokracije; via Večer)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.