DK, STA

 |  Kultura

Prvi slovenski pesnik gre na svetovno prvenstvo slam poezije

Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko je minuli konec tedna nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji v Bruslju in osvojil šesto mesto

Euro Poetry Slam

Euro Poetry Slam
© Ana Helbl

Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko je minuli konec tedna nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji v Bruslju in osvojil šesto mesto. S to uvrstitvijo se je kot prvi slovenski slamovski pesnik kvalificiral za nastop na svetovnem prvenstvu v slamovski poeziji, ki bo potekalo septembra prihodnje leto v Bruslju.

Osmo evropsko prvenstvo v slam poeziji je potekalo v petek v Kulturnem centru Jacquesa Francka v Bruslju. Ačko, dvakratni slovenski podprvak in zmagovalec letošnjega petega prvenstva Slovenije v slam poeziji, ki je potekalo avgusta na Ptuju se je pomeril še z 20 tekmovalci in tekmovalkami, ki številni prihajajo iz držav z dolgoletno prisotno tradicijo slam poezije, so sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Na tekmovanju v živo s prenosom po vsem svetu so poleg Ačka nastopili tekmovalci iz Nizozemske, Italije, Grčije, Cipra, Poljske, Severne Makedonije, Slovaške, Francije, Avstrije, Španije, Danske, Češke, Estonije, Irske, Luksemburga, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Belgije in Srbije.

Na tekmovanju je svoje glasove oddala tudi slovenska žirija, ki so jo sestavljale pesnica in performerka Nina Medved (Slam zverine in MKC Maribor), pesnica in prevajalka Natalija Milovanović, prejemnica nagrade za najboljši knjižni prvenec, ter pesnica in kritičarka Tonja Jelen. Glasovali so tudi gledalci, ki so glasove oddali v obliki spletnega glasovanja.

ZLXKOjaTlIo

QP0n34FANC8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.