DK, STA

 |  Svet

Madžarski zakon prispeva k sovražnemu ozračju za mlade LGBT+ osebe

Beneška komisija Sveta Evrope je ocenila, da je madžarski zakon o omejevanju informiranja o homoseksualnosti in transspolnosti nezdružljiv s človekovimi pravicami

© Wikimedia Commons

Beneška komisija Sveta Evrope je ocenila, da je madžarski zakon o omejevanju informiranja o homoseksualnosti in transsspolnosti nezdružljiv s človekovimi pravicami, saj po mnenju komisije ne varuje pred diskriminacijo, ampak prispeva k "sovražnemu ozračju" za istospolne in transspolne otroke.

Prav tovrstno ozračje po oceni beneške komisije SE prispeva k zdravstvenim tveganjem za otroke in mladostnike in jih izpostavlja nevarnostnim mobinga. Beneška komisija SE tudi ocenjuje, da madžarski zakon odreka legitimno izražanje spolne usmeritve in spolne identitete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska konvencija o človekovih pravicah ščiti tako spol kot del osebne identitete kot homoseksualnost. Državni organi zato v tem ne smejo videti kršitve morale. Zakon je tudi v nasprotju s pravico ljudi do zasebnega življenja in izobraževanja ter odpira pot enostranskemu in tendencioznemu izobraževanju ter stigmatizaciji in diskriminaciji oseb LGBTQI, je še menila beneška komisija SE.

"Če starši svojim otrokom, mlajšim od osemnajst let, kupijo mladinski roman o osebah LGBTQI ali jim dovolijo gledati film z liki LGBTQI, kršijo zakon. Pravzaprav se zdi, da starši ne bodo več mogli naučiti svojih otrok sprejemati homoseksualnih ali transspolnih oseb ali celo pomagati svojim otrokom sprejeti lastno spolnost," je po poročanju spletnega portala Politico še zapisala beneška komisija SE.

Pravno mnenje beneške komisije SE je zadnja mednarodna kritika omenjenega zakona. Vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je glede zakona tudi predlagala referendum, ki naj bi bil predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Madžarska je junija sprejela zakon, ki otrokom prepoveduje dostop do informacij o neheteroseksualnih oblikah življenja, tako med poukom v šolah kot v publikacijah. Prepovedane so tudi reklame, v katerih bi bili homoseksualci ali transsspolne osebe predstavljeni kot del običajnega življenja. Zagovorniki zakona so ga med drugim utemeljili kot zaščito otrok. Evropska komisija zaradi omenjenega zakona tehta o pravnih ukrepih proti Madžarski.

Pravno mnenje beneške komisije SE je zadnja mednarodna kritika omenjenega zakona. Vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je glede zakona tudi predlagala referendum, ki naj bi bil predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, ki je bolje poznana kot beneška komisija, je svetovalni organ SE o ustavnih vprašanjih. Ustanovljena je bila maja 1990. Sestavljajo jo starejši akademiki, predvsem s področja ustavnega ali mednarodnega prava, vrhovni ali ustavni sodniki ali člani nacionalnih parlamentov. Člane določijo sodelujoče države za dobo petih let.

Cilj beneške komisije je ohraniti tri najpomembnejša načela evropske ustavne dediščine: demokracijo, človekove pravice in vladavino prava.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.