STA

 |  Družba

Minister Poklukar: »Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val«

V Ljubljani so odkrili skupek okužb z novo različico koronavirusa. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ob tem opozarja, da je okužba  verjetno še bolj razširjena. 

Premier Janez Janša danes v Državnem zboru odgovarja na poslanska vprašanja

Premier Janez Janša danes v Državnem zboru odgovarja na poslanska vprašanja
© Državni zbor RS / Matija Sušnik

"Slovenija se je danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron," je na današnji seji DZ sporočil predsednik vlade Janez Janša. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je razkril, da so omikron do zdaj dokazali v štirih vzorcih oseb iz osrednje Slovenije.

"V zadnjem presejalnem testiranju, ki ga izvajamo na Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, smo ugotovili štiri vzorce, v katerih smo z analizo virusnega genoma nedvomno dokazali, da gre za različico omikron, ki je v Evropi, kot veste, že precej razširjena," je na današnji vladni novinarski konferenci dejal vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Petrovec.

Pojasnil je, da so bili vzorci teh oseb zajeti med 29. novembrom in 6. decembrom in da gre za ljudi iz osrednjeslovenske regije. "Vse osebe so bile napotene na testiranje preko največje točke za testiranje na Metelkovi ulici v Ljubljani, zato sklepamo, da takrat niso bile v bolnišnici. Za eno od okuženih oseb je verjetno, da gre za osebo, ki je lani že prebolela covid-19," je dejal Petrovec.

"Okužba je verjetno razširjena bolj, kot je to prvo dejstvo odkrilo," je še opozoril Petrovec. Ob tem je znova vse, ki se za to še niso odločili, pozval k cepljenju. K poživitvenemu odmerku pa je pozval tudi vse, ki so bili nazadnje cepljeni pred šestimi meseci. "To je edina mogoča zaščita, ki nam bo omogočila razmeroma normalno življenje, mogoče bolj mirne praznične dni. Le cepljenje nam daje nekaj optimizma, da se bomo tudi z novo različico lahko bolje spopadli," je povedal.

"Okužba je verjetno razširjena bolj, kot je to prvo dejstvo odkrilo."

Miroslav Petrovec,
predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo

Petrovec je pozneje na vprašanje, ali so te osebe virus prinesle iz tujine, odgovoril, da teh podatkov še nimajo in da bo več o tem najverjetneje znanega v sredo.

Na vprašanje, ali se zaradi potrditve omikrona v Sloveniji morda obetajo dodatni ukrepi oz. omejitve, je minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da gre za povsem novo informacijo ter da verjame, da bo v najkrajšem možnem času ponovno zasedala svetovalna skupina, pa tudi epidemiološka stroka, ki bodo povedali, ali so potrebni dodatni ukrepi.

"Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo niti mimo dejstva, da zagon izgublja padanje dnevnih okužb. Ključno je zato striktno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje."

Janez Poklukar,
minister za zdravje RS

"Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo niti mimo dejstva, da zagon izgublja padanje dnevnih okužb. Ključno je zato striktno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje," je pozval minister.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Marta Grgič Vitek o učinkovitosti poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 proti novi različici koronavirusa omikron ni želela ugibati. Dejala je, da na tem področju še ni dokončnih študij.

V državah članicah EU in evropskega gospodarskega prostora so do ponedeljka skupno potrdili 1686 primerov omikrona v 23 državah, število pa se veča dnevno. Največ primerov omikrona imajo zaenkrat na Norveškem, in sicer 958. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, Franciji, Nemčiji, Italiji in Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC.

O novi različici še ni veliko znanega. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno sporočila, da očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva. V Veliki Britaniji je medtem omikron zahteval najmanj eno življenje.

Cepivo Pfizer/BioNTech je po navedbah proizvajalcev proti različici omikron sicer učinkovito po tretjem odmerku.

z5c0X-kaVsk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.