DK, STA

 |  Svet

Kalifornija v zaprtih javnih prostorih znova uvaja maske, tudi za cepljene

V Brazilijo po novem le cepljeni, Norveška pa zaradi omikrona omejuje prodajo alkohola

© pixabay.com

Ameriška zvezna država Kalifornija zaradi vse večjega števila novih okužb s koronavirusom znova uvaja zaščitne maske. Od srede bo maska obvezna v notranjosti vseh javnih prostorov. Ukrep bo veljal tudi za polno cepljene, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Maske bodo po trenutnih načrtih obvezne do 15. januarja, so v ponedeljek sporočile pristojne oblasti.

Od "zahvalnega dneva" konec novembra v Kaliforniji beležijo porast števila okužb, veča se tudi število hospitalizacij zaradi covida-19. V povprečju so v zadnjih sedmih dnevih na dan potrdili po 6381 okužb, kar je 53 odstotkov več kot pred 14 dnevi. Sedemdnevno povprečje v bolnišnicah je 3774 bolnikov, kar je devet odstotkov več kot pred 14 dnevi, je razvidno iz podatkov časnika New York Times.

V začetku decembra so v ZDA potrdili tudi prvi primer koronavirusne različice omikron, in sicer pri osebi v Kaliforniji, ki je pripotovala iz Južne Afrike.

Omikron in prodaja alkohola na Norveškem

Da bi omejili širjenje nove koronavirusne različice omikron, tudi na Norveškem zaostrujejo ukrepe. Vlada je v ponedeljek odločila, da restavracije, hoteli in lokali najmanj štiri tedne ne bodo smeli streči alkohola. Ukrepe so zaostrili tudi na področju javnih prireditev in kulture, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V okviru novih ukrepov priporočajo delo od doma za vse, ki to lahko izvajajo, univerze pa naj izvajajo pouk na daljavo. Razširili so tudi območja, kjer je obvezna maska. Ukrepi bodo v veljavo stopili v sredo in bodo predvidoma trajali štiri tedne.

Brazilija zapira vrata za necepljene

Za vstop v Brazilijo potrebujejo tuji potniki od danes potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, eden vidnejših nasprotnikov protikoronskih omejitev, je skušal ta ukrep blokirati, a je vrhovno sodišče v soboto odločilo, da je nujen za upočasnitev širjenja različice novega koronavirusa omikron.

Od danes je tako na vseh mejnih prehodih, še posebej na letališčih, nujno spoštovanje odločitve vrhovnega sodišča, ki za potnike ob vstopu v državo uvaja obvezno predložitev potrdila o cepljenju, francoska tiskovna agencija AFP navaja odlok brazilskega zdravstvenega regulatorja Anvisa.

Čeprav morajo odločitev vrhovnega sodišča potrditi še višja sodišča, je agencija Anvisa odločila, da začne ta veljati že danes, saj je potrebno hitro ukrepanje.

Pred tem je brazilska vlada minuli teden omenjeni ukrep, ki ga je spričo potrditve različice omikron v državi predlagala agencija Anvisa, zavrnila. Minister za zdravje Marcelo Queiroga je namesto tega napovedal uvedbo petdnevne karantene za necepljene potnike. Obvezna karantena, ki jo podpira tudi Anvisa, bo v veljavo predvidoma stopila 18. decembra, poroča AFP.

Razprava o obveznih potrdilih o cepljenju med brazilsko vlado na eni ter strokovnjaki in lokalnimi oblastmi na drugi strani se je razplamtela, potem ko so v državi zabeležili najmanj 11 primerov omikrona, v državi pa ob prihodu novoletnih praznikov pričakujejo porast turistov. 

Fg8a1t6o5PM

3VJy8SudL-U

a2ueMT-N10Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.