DK, STA

 |  Družba

Velika večina pediatrov se je odločila za cepljenje svojih otrok 

Za cepljenje svojih otrok proti covidu-19 se je odločilo 76,7 odstotka pediatrov, še 8,9 odstotka pa jih to načrtuje

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je danes sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

Kot je za STA povedal pediater Denis Baš, je pediatrična stroka oblikovala tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to je podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje otrok bi se po Baševih navedbah lahko začelo v torek, ko bo na cepilna mesta prispelo tudi cepivo za otroke. To je prilagojeno za otroke ter so tako manjši in manj koncentrirani odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo 10 odmerkov.

Otroke bodo cepili v cepilnih centrih, v večini katerih bo cepljenje izvajal pediater, je še povedal Baš.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je v izjavi za medije v začetku decembra pojasnil, da se letošnjo jesen novi koronavirus intenzivno širi med otroško populacijo. Po podatkih NIJZ so lani od septembra do decembra zabeležili nekaj več kot 4000 okužb pri otrocih, mlajših od 18 let. Letošnjo jesen je ta številka po njegovih besedah bistveno višja, potrjenih je bilo več kot 30.000 okužb. "To pomeni, da je vsaj desetkrat več teh okužb in da se je prekužila več kot desetina otrok v posamezni starostni skupini," je dejal.

Glede cepljenja otrok, starih od 5 do 11 let je povedal, da je klinična študija, v katero je bilo vključenih preko tisoč otrok, pokazala manj neželenih stranskih učinkov kot pri skupini otrok od 12 do 15 let. Na podlagi podatkov iz drugih držav pediatri po njegovih besedah priporočajo cepljenje tudi otrok od 5 do 11 let, še posebej tistih s kroničnimi boleznimi. Cepljenje zmanjša možnost obolevanja in verjetnost okužb ter prenosa v domačem okolju, je dejal. 

Zgolj desetina pediatrov svojih otrok ne namerava cepiti

Anketa Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu pa je pokazala, da se je za cepljenje svojih otrok proti covidu-19 odločilo 76,7 odstotka pediatrov, še 8,9 odstotka pa jih to načrtuje. Gre sicer za otroke, stare med 12 in 18 let, za katere je bilo cepivo v času izvedbe ankete že na voljo, so sporočili iz zdravniške zbornice.

V anketi je sodelovalo skupaj 262 zdravnikov, med njimi jih ima 90 otroke v starostni skupini med 12 in 18 let, za katere cepljenje že poteka. Rezultati kažejo, da v prednosti do sedaj dostopnega cepljenja otrok verjamejo tisti, ki dnevno skrbijo za bolne otroke in so se v veliki večini odločili za cepljenje lastnih otrok, so sporočili iz zbornice.

Desetina pediatrov svojih otrok ne namerava cepiti, neodločenih je bilo 4,4 odstotka.

Spletno anketo med pediatri v povezavi s cepljenjem njihovih lastnih otrok proti covidu-19 je izvedlo združenje za pediatrijo med 25. novembrom in 5. decembrom.

18IhyOa7Kbg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.