DK, STA

 |  Svet

Zaradi omikrona zapirajo osnovne šole

"To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje," je odločitev o ponovnem zapiranju javnega življenja utemeljil nizozemski premier Mark Rutte

Nizozemska bo prihodnji teden zaradi skrbi, ki jih povzroča nova koronavirusna različica omikron, zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je včeraj napovedal nizozemski premier Mark Rutte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šole se bodo zaprle že 20. decembra in ne za božič 25. decembra, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike.

"To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje," je na novinarski konferenci utemeljil Rutte. "Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron," je dodal.

Nizozemska vlada se je prav tako odločila, da bo do 14. januarja podaljšala protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprte vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra za začetno obdobje treh tednov.

Šole se bodo zaprle že 20. decembra in ne za božič 25. decembra, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike.

Nizozemski inštitut za javno zdravje RIVM je pred zaostritvijo ukrepov včeraj sporočil, da je indicenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 ljudi največja med osnovnošolskimi otroki.

Nizozemska vlada je pojasnila, da se je odločila za predčasno zaprtje šole po nasvetu strokovnjakov za pandemijo, saj "zdaj obstaja velika zaskrbljenost glede različice omikron, ki se hitro širi".

"Ker se božične počitnice letos začnejo neposredno z božičem, bi lahko otroci nevede okužili svoje starejše sorodnike, kar bi povzročilo prevelik pritisk na oskrbo," je še dodala nizozemska vlada.

Protikoronski ukrepi nizozemske vlade so sicer vse bolj nepriljubljeni. V številnih mestih, vključno z Rotterdamom in Haagom, so novembra pripravili več protestov. V Rotterdamu je bilo v streljanju policije med izgredi ranjenih pet ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.