Uredništvo

 |  Družba

»Zahtevati moramo spremembe in veliko več, kot smo od politike zahtevali do zdaj«

Antropologinja Nika Kovač v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO o tem, da nas je epidemija naučila, da naš glas na referendumu ali volitvah šteje, da skupaj lahko spreminjamo zakone, ubranimo našo socialno državo in gradimo pravičnejši svet

To ni Amerika: Ljubljana, 13. oktober 2021

To ni Amerika: Ljubljana, 13. oktober 2021
© Luka Dakskobler

Osebno je politično. Epidemija pa nas je naučila, da lahko dostojanstveno osebno življenje vsakega posameznika dosežemo samo z delovanjem v skupnosti za skupnost, ki razvija široko mrežo brezplačnih javnih storitev, katerih cilj je blaginja, ne dobiček, je zapisala antropologinja Nika Kovač v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO.

"Leto in pol epidemije nas je naučilo, da je za njeno obvladovanje ključno učinkovito in delujoče javno zdravstvo. Leto in pol epidemije nas je naučilo, kako pomembne so odprte in dostopne javne šole. Leto in pol epidemije nas je naučilo, da lahko obstajamo samo kot skupnost," poudarja Kovač.

"Represije, kaprice oblasti, žaljive objave, omejevanje kritične misli in poglabljanje socialnih razlik – vsega tega se lahko na prihodnjih volitvah znebimo."

Nika Kovač,
antropologinja

"Represije, kaprice oblasti, žaljive objave, omejevanje kritične misli in poglabljanje socialnih razlik – vsega tega se lahko na prihodnjih volitvah znebimo. Jasno mi je, da je pravice, ki jih imamo, treba ubraniti – in se s tem ne zadovoljiti. Zahtevati moramo spremembe in veliko več, kot smo od politike zahtevali do zdaj. Vsi skupaj si zaslužimo boljše življenje," je zapisala Kovač.

"V Sloveniji nas je epidemija naučila, da naš glas na referendumu ali volitvah šteje, da skupaj lahko spreminjamo zakone, ubranimo našo socialno državo in gradimo pravičnejši svet. Moč je v ljudeh. Povezanih. Z jasno vsebino. In načrtom. Moč je v ljudeh, ki se borijo proti vsem oblikam zatiranja. In razumejo, da je boj skupen," še poudarja Kovač.

"Na srečo se mandat te oblasti izteka. Na srečo vemo, kakšno moč imamo. Na srečo nas je epidemija naučila, da se kar tako ne predamo," je še zapisala Kovač.

Več preberite v novi posebni številki MLADINA ALTERNATIVE: MISLITI EPIDEMIJO, ki je že na voljo na vseh prodajnih mestih in v naši spletni trgovini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.