Izak Košir

 |  Mladina 50  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Jacques in njegov gospodar

Jacques in njegov gospodar
© Peter Uhan

Jacques in njegov gospodar, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiera 23/12 ob 20. uri

Milan Kundera je dramo, ki nadaljuje repertoar osrednjega slovenskega gledališča, napisal leta 1971 v času po sovjetskem vdoru na Češkoslovaško, ko zaradi svojih političnih stališč ni mogel objavljati. Na vabilo, da pod tujim imenom napiše priredbo Idiota F. M. Dostojevskega, se je odzval s svojo gledališko priredbo romana enega vodilnih predstavnikov francoskega razsvetljenstva Denisa Diderota (1722-1787) Fatalist Jacques in njegov gospodar. Tako Kunderovo dramsko besedilo Jacques in njegov gospodar kot njegova nova uprizoritev, ki jo je režiral Dorian Šilec Petko (glavna lika sta upodobila Branko in Timon Šturbej), nas soočita z liki, ki so sicer že preživeli svoj družbeni čas, a mu še vedno vladajo. Ponovitve sledijo med 27. in 30. decembrom.

Fantazijsko funkcionalna/Funkcionalno fantazijska, Galerija Velenje, Velenje

Do 15/01

V okviru pregledne razstave Jane Zornik, mednarodno delujoče umetnice in oblikovalke, ki premika meje pri oblikovanju modnih artefaktov, bodo predstavljena v skupen narativ povezana starejša in novejša dela, ki so nastajala zadnjih pet let, skupno pa zajemajo obdobje od leta 2012 do 2021. Razstava s podnaslovom A Human Experience je razdeljena na štiri sklope in gledalca povabi, da se potopi v zavest avtorice. Stalnica, ki se pojavlja v njenem delu, je telo, pa tudi zavrženi in vsakodnevni materiali, ki so v novonastalih delih prežeti s čustveno vsebino.

Iz knjige spokojnosti, Mestna galerija, Piran

Do 13/02

Piranska slikarka Joni Zakonjšek se bo tokrat predstavila s slikami, akvareli in risbami iz obdobja zadnjih treh let. Osrednji motiv likovnih del so podobe krajin, travnikov, dreves in vode. Rdeča nit razstave, ki zajema velike in tudi majhne formate slik in del na papirju, je slikarkin odnos do narave, življenja, vesolja in pravzaprav do vsega, kar je vidno in nevidno, a prisotno. Motivika narave jo je začela zanimati že na akademiji, ko je med odmori hodila k drevesom, v mestih, kjer je bivala, pa v parke, kjer jo je pogled na preplet vej pomirjal in obenem oživljal

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.