STA

 |  Družba

Kaj o plačljivem zdravljenju necepljenih meni Komisija za medicinsko etiko?

»Treba se vzdržati ukrepov, ki bi poglabljali epidemijsko razdvojenost«

V zadnjih tednih se je število na novo cepljenih zaustavilo, na dan se prvič cepi kakšnih tisoč ali dva tisoč ljudi, kar je bistveno manj od tistih, ki cepilno mesto obiščejo že tretjič. (na fotografiji protest proti covid ukrepom in cepljenju)

V zadnjih tednih se je število na novo cepljenih zaustavilo, na dan se prvič cepi kakšnih tisoč ali dva tisoč ljudi, kar je bistveno manj od tistih, ki cepilno mesto obiščejo že tretjič. (Na fotografiji protest proti covid ukrepom in cepljenju)
© Borut Krajnc

Komisija za medicinsko etiko je ob ideji za plačljivo zdravljenje tistih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19 in niso cepljeni, izrazila stališče, da se je treba vzdržati ukrepov, ki ne bi zmanjševali epidemijske razdvojenosti, temveč bi jo poglabljali. Kljub temu podpirajo vse zakonite ukrepe za omejitev epidemije.

V trenutnih razmerah, ko je po njihovem mnenju "omajana družbena solidarnost", obremenjenost zdravstvenega sistema in osebja pa visoka, "je vsakršna in tudi zdravstvena solidarnost, vzajemna vrednota z globoko humanitarno vsebino".

"Zato ob vseh necepljenih, ki zaradi hude oblike covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ne smemo pozabiti, da se je ob velikih epidemijskih obremenitvah naših bolnišnic znatno zmanjšala dostopnost do njihovih storitev drugim bolnikom, ki prav tako potrebujejo zdravstveno pomoč in ki bi jim jo bilo v večji meri moč zagotoviti z višjo precepljenostjo," so zapisali.

"Bb vseh necepljenih, ki zaradi hude oblike covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ne smemo pozabiti, da se je ob velikih epidemijskih obremenitvah naših bolnišnic znatno zmanjšala dostopnost do njihovih storitev drugim bolnikom, ki prav tako potrebujejo zdravstveno pomoč in ki bi jim jo bilo v večji meri moč zagotoviti z višjo precepljenostjo."

Komisija za medicinsko etiko RS

Ob tem dodajajo, da s trajanjem epidemije narašča nestrpnost tako do omejitev kot necepljenja, odločitev za cepljenje pa da je povezana z odnosom posameznika do lastnega in družbenega zdravja.

"Ob dejstvu, da pri nas s prostovoljnim cepljenjem ni mogoče zagotoviti zadostne precepljenosti in solidarnost družbe ostaja tako na zdravstvenem kot na medosebnem področju še naprej resno omajana, komisija za medicinsko etiko podpira vse zakonite preventivne javno-zdravstvene ukrepe, s katerimi je epidemijo mogoče učinkovito omejiti," pojasnjujejo.

Gre sicer za idejo, ki jo je pred dvema tednoma omenila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Na ministrstvu za zdravje so opozorili, da bi plačilo zdravljenja necepljenih bolnikov s covidom-19 povzročilo nesorazmerne posledice v dostopnosti do zdravstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.