IK, STA

 |  Politika

Poslanec prestopa v novo stranko

Poslanski skupini in Stranki Alenke Bratušek (SAB) se je pridružil Branislav Rajić iz vrst nepovezanih poslancev (NeP), ki je pred tem izstopil iz poslanske skupine SMC

Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić, Jurij Lep

Skupina nepovezanih poslancev (NeP) je nastala 30. marca, potem ko so poslanci koalicijske SMC Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić (drugi z desne) izstopili iz poslanske skupine SMC izstopili ter z Jurijem Lepom, ki je pred tem izstopil iz poslanske skupine DeSUS, oblikovali novo poslansko skupino.
© Borut Krajnc

Poslanski skupini in stranki SAB se je pridružil Branislav Rajić iz vrst nepovezanih poslancev (NeP). "SAB zagovarja enake socialno liberalne vrednote, kot jih zagovarjam tudi sam," je na novinarski konferenci povedal Rajić in napovedal, da bodo v SAB stavili na strokovnost in dialog, sam bo še naprej deloval tudi za Maribor.

Po njegovi oceni je bolj kot kadarkoli prej treba na sredini združevati stranke in sile. Zato se je odločil, da se pridruži stranki, "ki je že uveljavljena, dobro pozicionirana in ima odličen program".

"Zazrti bomo v prihodnost, ne bomo obujali preteklosti, ker to ni orodje za politiko," je dejal in dodal, da je njihova osnovna skrb, da se obranijo razdrobljenosti, ki bi se lahko zgodila pred volitvami ali po njih ter da zagotovijo "dober izid pozitivnim silam v naši družbi".

Predsednica SAB Alenka Bratušek ob tem ocenjuje, da stranka raste programsko, lokalno in na javnomnenjskih anketah. "Zavedamo se, da so edina prava anketa volitve, ki jih že težko pričakujemo," je dodala ob tem in volivce pozvala, da se jih udeležijo v čim večjem številu.

"SAB zagovarja enake socialno liberalne vrednote, kot jih zagovarjam tudi sam."

Branislav Rajić, 
poslanec

Glede špekulacij o še enem poslanskem prestopu k SAB pa je Bratušek dejala le, da bo javnost o tem pravočasno obveščena ko oz. če bo tega prišlo.

V NeP so se v današnjem sporočilu za javnost Rajiću, ki jih je danes obvestil o prestopu, zahvalili za sodelovanje. "Upamo, da bo našel svojo pot v politični stranki, za katero se je odločil," so še dodali.

Ko so pojasnili, so se sicer v NeP povezali poslanci, ki se niso strinjali z načinom dela sedanje vladne koalicije, ves čas pa delujejo samostojno in v skladu z ustavo glasujejo po svoji vesti, o najpomembnejših temah pa se poskušajo uskladiti.

Skupina nepovezanih poslancev (NeP) je nastala 30. marca, potem ko so poslanci koalicijske SMC Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić izstopili iz poslanske skupine SMC izstopili ter z Jurijem Lepom, ki je pred tem izstopil iz poslanske skupine DeSUS, oblikovali novo poslansko skupino.

NeP je nastala 30. marca, potem ko so poslanci koalicijske SMC Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić izstopili iz poslanske skupine SMC izstopili ter z Jurijem Lepom, ki je pred tem izstopil iz poslanske skupine DeSUS, oblikovali novo poslansko skupino.

Dogajanje v DZ tako pred prihajajočimi volitvami postaja vedno bolj dinamično. Ta teden se je za izstop iz poslanske skupine SMC odločila poslanka Mateja Udovč, ki bo prestopila v stranko Naša dežela in bo do konca mandata predvidoma delovala kot samostojna poslanka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.