STA

 |  Družba

»Bojte se komunistov, ki bodo postali antikomunisti, pa v cerkve bodo leteli in se delali vernike!«

»Ivan Kramberger je eden, edini in edinstven in si zato zasluži film,« je o dokumentarnem filmu, ki bo nocoj v Cankarjevem domu doživel premiero, dejala režiserka Maja Weiss

Ivan Kramberger, Ljubljana, 21. maj 1991

Ivan Kramberger, Ljubljana, 21. maj 1991
© Tone Stojko (hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera celovečernega dokumentarnega filma Beli bojevnik v črni obleki, ki govori o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije. Film je režirala Maja Weiss, ki se z Ivanom Krambergerjem mlajšim podpisuje tudi pod scenarij.

Film, ki ponuja dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja s suspenzom raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva.

Obenem intervjuja slovenske osamosvojitelje ter politike prve slovenske vlade 1990-1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot politični umor v osamosvojitveni Sloveniji. Kramberger je umrl, ko je bilo sinu zgolj šest let, zato je film tudi "zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja 30 let," so zapisali v Cankarjevem domu.

Kramberger mlajši je v času nastajanja filma za Radio Maribor takole povzel svoje občutke ob pregledovanju fotografij v Pokrajinskem arhivu: "Prevevajo me zanimiva čustva, ko gledam fotografije, na katerih je oče v času zgodnjega ustvarjanja, v Nemčiji, pa v času prihoda v Jugoslavijo, Slovenijo, njegova ustalitev pri Negovskem jezeru, tu so tudi fotografije mene ob rojstvu, tisto kratko življenje z očetom do šestega leta, družinske fotografije z mamo, bratom, starejšima polbratoma … Odpira se mi ogromno spominov, ki jih do zdaj mogoče nisem poznal ali so bili skriti nekje v moji glavi. Dejansko mi veliko pomeni ta dan, ko sem po malo manj kot 30 letih odprl te škatle in začel raziskovanje."

"Odpira se mi ogromno spominov, ki jih do zdaj mogoče nisem poznal ali so bili skriti nekje v moji glavi. Dejansko mi veliko pomeni ta dan, ko sem po malo manj kot 30 letih odprl te škatle in začel raziskovanje."

Ivan Kramberger mlajši

"Ivan Kramberger je eden, edini in edinstven in si zato zasluži film. Pobudo zanj sem dala jaz", pa je pojasnila Maja Weiss, ki pravi, da se je je izredno dotaknila njegova avtobiografija Trnova pot.

Film je nastal v produkciji Bela film in koprodukciji z RTV Slovenija. Po nocojšnji projekciji si bo film mogoče ogledati 20. decembra v mariborskem lutkovnem gledališču.

"Ljubi moji Slovenci! Hudi časi vas čakajo. Službe boste izgubili, nič ne boste imeli, vse vam bodo pokradli. Ogromno tovarn bo propadlo, veliko jih bo brez kruha, zapomnite si, kaj sem vam rekel. Komunisti bodo storili vse, da se zadržijo na oblasti. Bojte se jih! Pa ne tistih komunistov, ki bodo ostali to, kar so, ampak tistih, ki se bodo spreobrnili in postali strašni antikomunisti, pa v cerkve bodo leteli in se delali vernike. Pazite se njih, ljubi moji Slovenci. Vse vam bodo pobrali. Kajti, kar se Janezek nauči, to Janez zna."

Ivan Kramberger v začetku devetdesetih v "preroškem" govoru, ki odmeva še danes

V filmu nastopa cela plejada znanih osebnosti, med njimi Igor E. Bergant, Samo Bevk, Zlatan Čordić - Zlatko, Zmago Jelinčič Plemeniti, Janez Janša, Alenka Jeraj, Franc Kangler, Tomo Križnar, Milan Kučan, Bojan Labovič, Elena Pečarič, Lojze Peterle, Ernest Petrič, Branislav Rajić, Dimitrij Rupel, Marjan Šarec, Branko Simonovič, Marcel Štefančič jr., Violeta Tomič, Maja Weiss, Ali Žerdin, Mojca Žnidarič in Joco Žnidaršič. O Krambergerju spregovorijo tudi drugi sorodniki in znanci.

Film je nastal v produkciji Bela film in koprodukciji z RTV Slovenija. Po nocojšnji projekciji si bo film mogoče ogledati 20. decembra v mariborskem lutkovnem gledališču.

NikqNP8DViY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.