DK, STA

 |  Svet

Milijarder se je po 12 dneh vrnil iz vesolja

Japonski milijarder in spletni modni mogotec Yusaku Maezawa ter njegov asistent  sta se danes v družbi ruskega kozmonavta Aleksandra Misurkina vrnila na Zemljo

Mednarodna vesoljska postaja

Mednarodna vesoljska postaja
© pixabay.com

Japonski milijarder in spletni modni mogotec Yusaku Maezawa ter njegov asistent Yozo Hirano sta se danes v družbi ruskega kozmonavta Aleksandra Misurkina vrnila na Zemljo, potem ko sta 12 dni preživela na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) kot turista, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po 12 dneh bivanja na ISS je tričlanska ekipa z modulom Sojuz danes v zgodnjih jutranjih urah v mrzlih in meglenih razmerah pristala v stepi v osrednjem Kazahstanu, poroča AFP. "Posadka se počuti dobro," je dejal komentator na televiziji Nasa TV, ki je prevajal komentarje ruske kontrole misije.

Trojica je na ISS prispela 8. decembra in se tam pridružila sedemčlanski ekipi raziskovalcev, ki se ukvarjajo z raziskavami na področju vesoljske biologije in fizike.

Japonska turista sta za Maezawov kanal na portalu YouTube dokumentirala svoj vsakdan na krovu ISS. 46-letni milijarder Maezawa je svojemu milijonu sledilcev med drugim pokazal, kako se v vesolju umiva zobe in hodi na stranišče.

Potovanje japonskih turistov je pomenilo vrnitev Rusije v t. i. vesoljski turizem po desetletnem premoru, potem ko so ji na tem področju nedavno začele konkurirati ZDA. Letošnje leto sicer mnogi označujejo za prelomno za zasebna vesoljska potovanja, saj so letos pred Maezawo v vesolje potovali že trije milijarderji - Elon Musk, Jeff Bezos in Richard Branson.

Maezawa namerava medtem leta 2023 še enkrat odleteti v vesolje. Na misijo okoli Lune, ki jo bo izvedla družba SpaceX Elona Muska, naj bi s seboj vzel še osem ljudi, poroča AFP.

81XPmuNXtUM

u760COjABSA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.