Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Svoboda govora – a le za izbrane

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Medtem ko predsednik Biden predstavlja ukrepe za zagotavljanje neodvisnih medijev po celem svetu, njegova administracija zaradi razkritja številnih grozot, ki so jih izvajale ZDA, še vedno preganja Juliana Assangea. Ta se trenutno sicer nahaja v britanskem zaporu, a naj bi ga po nedavni odločitvi sodišča kmalu izročili Američanom.

Ustanovitelja portala WikiLeaks tako skoraj zagotovo čaka dosmrtna zaporna kazen v državi, ki v svojem zaporniškem sistemu redno muči kaznjence in ki je Assangea nekoč želela ugrabiti ter celo umoriti. Gre za neposreden napad na svobodo izražanja, ki jo zagotavlja prvi amandma ameriške ustave, s tem pa za napad na svobodno novinarstvo, ki se že tako sooča z najrazličnejšimi grožnjami.

Kakšen zgled na tem področju dajejo "demokratične" ZDA? S svojim ravnanjem ogrožajo prav to demokracijo, ki jo tako rade opevajo, s tem pa znova kažejo svojo hinavščino – svobodo govora in človekove pravice podpirajo le takrat, ko koristijo ameriškim imperialističnim interesom.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.