Nova digitalna zvezda

Spoštovani!

V članku z naslovom Nova digitalna zvezda avtorja Luke Volka z dne 17. 12. 2021 ste kot izjavo direktorja Instituta “Jožef Stefan” navedli popolnoma drugačno izjavo, ki je direktor nikoli ni izrekel. V vašem članku ste zapisali: Kot je za medije dejal direktor Instituta Jožef Stefan (IJS) Boštjan Zalar, bo milijon namenjen spodbujanju razvoja sistemov IT in spodbujanju učenja o umetni inteligenci.

Izjava direktorja Instituta “Jožef Stefan” prof. dr. Boštjana Zalarja, ki jo je na isti način povzelo veliko medijev, se glasi: Nepovratna sredstva za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence pa bo prejel tudi Institut Jožef Stefan (IJS), kjer je več kot 150 raziskovalk in raziskovalcev, ki se ukvarjajo s področjem umetne inteligence, je po koncu novinarske konference za medije dejal direktor IJS Boštjan Zalar. „Uporabo teh sredstev vidimo predvsem za raziskave uporabe in tehnologij umetne inteligence na področju naravoslovja in tehnike. Ljudje želimo kontrolirati vedno bolj kompleksne sisteme, eni izmed teh so kvantni sistemi, ki jih običajna človeška pamet ne more dobro obvladovati, in tukaj nam lahko prav pride računalništvo, podprto z metodami umetne inteligence,“ je pojasnil Zalar.

Ker ne gre za lapsus, ampak dejansko za povsem napačno izjavo, smo ob vašem poročanju seveda presenečeni in tudi prizadeti. Dejstvo je, da imamo kot najpomembnejša institucija na področju znanosti, in zadnja leta tudi umetne inteligence, pomembno vlogo tudi v širši javnosti oz. medijih, zato takšen primer neresnice lahko vpliva tudi na našo kredibilnost.

Z lepimi pozdravi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.