Oštro.si

 |  Politika

Poslanka SDS Alenka Jeraj zavajala glede gledanosti Dnevnika in Odmevov 

Dnevnik in Odmevi niso izgubili 250.000 gledalcev. Ocenjevati pomen javnega televizijskega novinarstva »zgolj skozi prizmo meritev gledanosti tradicionalne televizije« je ozkogledno.

Alenka Jeraj, poslanka Janševe SDS in po novem tudi strokovnjakinja za gledanost

Alenka Jeraj, poslanka Janševe SDS in po novem tudi strokovnjakinja za gledanost
© Uroš Abram

Poslanka SDS Alenka Jeraj je 26. novembra v tvitu voditelja Odmevov na TV Slovenija vprašala, ali ima kakšno idejo, kako do 250.000 gledalcev, ki so jih izgubili v zadnjih letih.

Po pojasnilih poslanske skupine SDS se je sklicevala na izjavo vršilca dolžnosti direktorja javne televizije Valentina Areha, ki je po njihovih navedbah dejal, da sta oddaji Odmevi in Dnevnik od leta 2003 izgubili 250 tisoč ali polovico nekoč zvestih gledalcev.

Areh je res sporočil, da sta od leta 2003 najpomembnejši informativni oddaji TVS, Dnevnik in Odmevi, izgubili kar 250 tisoč gledalcev. Ni pa dejal, da sta izgubili polovico nekoč zvestih gledalcev, temveč polovico deleža vseh gledalcev pred televizijskimi ekrani.

Toda leta 2003 je oddaji povprečno spremljalo 411.700 gledalcev, letos do konca novembra pa 243.600. To je 168.100 oziroma 40,8 odstotka gledalcev manj kot leta 2003.

Profesor novinarstva s fakultete za družbene vede Igor Vobič je opozoril, da je ozkogledno ocenjevati pomen javnega televizijskega novinarstva »zgolj skozi prizmo meritev gledanosti tradicionalne televizije«.

Tega v digitalni dobi namreč ne odražajo meritve gledanosti, ki so jih razvile komercialne televizije, temveč vzpostavljanje stikov z gledalci kot državljani, ki jih uredništva premišljeno prilagajajo različnim skupinam.

Več o tem, zakaj trditev Jerajeve, da oddaji TVS Odmevi in Dnevnik od leta 2003 izgubili 250.000 gledalcev ne drži, preberite v prispevku neprofitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.