Izak Košir

 |  Mladina 52  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Matic Lukšič in »Lajka«

Matic Lukšič in »Lajka«
© Peter Giodani

Vse to sem videla, ko sem letela mimo, MGL, Ljubljana

30/12 ob 19.30 in 31/12 ob 20. uri

Avtorski monoprojekt igralca Matica Lukšiča se navdihuje pri resnični zgodbi o psički Lajki, ki so jo sovjetski znanstveniki leta 1957 izstrelili v zemeljsko orbito. Kapsula, v kateri je sedela Lajka, je imela tudi majhno okno. Zastavlja se neizogibno vprašanje, kaj vse je psička videla skozenj, ko je letela proti zvezdam. S prepletanjem dramske in lutkovne igre, predvsem pa gledališča predmetov, bo Matic Lukšič raziskoval posameznikovo težnjo po popolni svobodi ter njegovo potrebo in željo po pripadnosti. Predstavo si lahko povsem prvič ogledate na silvestrskih predpremieri in premieri, »pravi« predpremiera in premiera pa sledita 12. in 13. januarja.

Vse sijajne stvari, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

30/12 ob 20. uri & 31/12 ob 19.uri

V ljubljanski Drami zadnja dva večera v letu 2021 vabijo k ogledu novembra premierno predstavljene predstave Vse sijajne stvari – gre za prvo slovensko uprizoritev dela Duncana Macmillana, ki ga je režirala Nataša Barbara Gračner. Pripovedovalec, ki ga igra Uroš Fürst, je že v zgodnji mladosti začel pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti.

Miha Perne: Stick to grid, Ravnikar Gallery Space, Ljubljana

Do 10/01

Vizualni umetnik Miha Perne je v novi seriji slikarskih del pod navidez togimi pravili zavestno presekal svojo dosedanjo prakso. V nasprotju s siceršnjim iskanjem podob v široki potezi slikarskega čopiča je podobe tokrat načrtno pripravil sam. Z organiziranim, metodičnim delom se je lotil raziskave povezav med formo in vsebino. Vse slike so nastale znotraj vnaprej določene osnovne mreže, umetnik pa lahko znotraj mreže elemente poljubno sestavi v skladno celoto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.