Vasja Jager

 |  Mladina 52  |  Družba

Metle, omela in insekticidi

Leto brutalnih napadov na neodvisne medije

Shod za svobodo medijev in neodvisnost STA

Shod za svobodo medijev in neodvisnost STA
© Gašper Lešnik

Začetek vica o RTV Slovenija, ki ga piše oblast, gre približno takole: »Na Kolodvorsko pridejo župnik, strojevodja in operna pevka ...« Seveda gre za člane programskega sveta, ki jih je kot visoko usposobljene za vladanje javni radioteleviziji že lani prepoznala v enaki meri za vladanje demokratični državi usposobljena vlada. Njeni nameščenci so letos spomladi na položaj generalnega direktorja nacionalke spravili Andreja Graha Whatmougha. Njegove dotedanje direktorske izkušnje ne bi zadostovale niti za samostojno vodenje vaškega vulkanizerstva, toda Grah Whatmough je bil od samega premiera Janše na Twitterju oklican za novo metlo desnice, ki naj bi iz zatohlih kotov počistila ostanke rdeče plesni. Tako sta se mu že kmalu kot v. d. direktorja TV Slovenija in v. d. odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija pridružila Valentin Areh in Jadranka Rebernik, neuradno Janševo omelo in insekticid. Vic se konča z napovedjo nujno potrebnih rezov, ki naj bi nacionalko popeljali na raven BBC in ZDF – šali se od srca smejejo le na vse bolj bratski Nova24.

Tretja vlada Janeza Janše je v letu najhujšega divjanja koronavirusne bolezni po Sloveniji velik del svoje energije torej namenjala lomljenju četrte veje oblasti. Daleč najbolj brutalno se je spravila na Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki ji je vlada v celoti odrekla proračunsko financiranje, četudi ji to nalaga zakonodaja. Razlog? Preprosto, agencija je že več kot 30 let zavezana objektivnemu novičarstvu, objektivnost pa je vse prej kot pripravno načelo pri gradnji kulta osebnosti. Brez denarja za opravljanje javne službe se je STA dušila vsem na očeh, agonijo pa sta za silo blažili donatorski kampanji Društva novinarjev Slovenije, s katerim je sočutno ljudstvo za agencijo prispevalo več kot pol milijona evrov. STA je prerasla v največji škandal slovenskega montypythonovskega predsedovanja EU, zaradi nje so o našem drsenju iz demokracije v Janšev razsrjeni absolutizem poročali najuglednejši tuji mediji (Politico, New York Times, Guardian ...), predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen pa je na skupni tiskovni konferenci na Brdu premiera oštevala kot paglavca, ki ji je s fračo razbil okno. Števec prisilnega stradanja STA se je ustavil šele pri 312. dnevu.

Kadar se predsednik SDS ozre po neodvisnih občilih, v svoji maščevalnosti pač vidi rdeče – in ozira se ves čas. Televiziji POP TV, nad katero si obupno želi gospodovati, je prek Twitterja zarenčal: »Sem že za vogalom!« Preiskovalni portal Necenzurirano so njegovi podrepniki skoraj že ohromili z načrtno poplavo brezveznih tožb. Poslanka SDS Alenka Jeraj je kar v parlamentu javno klicala inkvizicijo nad medijsko mrežo Martina Odlazka, ker da gre za nedopustni monopol s sumljivim financiranjem. Nepregledno g(n)ojišče že približno 40 portalov, nizkotiražnih pamfletov in vsaj dveh televizij, prek katerih vojska fanatičnih breatharijancev (ljudi, ki živijo od božanske svetlobe) noč in dan klepa alternativna dejstva Janševe matrice, pa medtem ostaja nad vsemi pravili in si vse uspešneje grabi proračunska sredstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.