STA

 |  Svet

Rekordna poravnava: 28 milijard evrov

Kanadska vlada je s staroselci zaradi kulturnega genocida dosegla zgodovinski dogovor

Prizor s 13. kanadskega festivala staroselcev

Prizor s 13. kanadskega festivala staroselcev
© Bahman Mahmoudi / Flickr

Kanadska vlada je v torek sporočila, da je s predstavniki staroselcev dosegla dogovor v vrednosti 40 milijard kanadskih dolarjev (okoli 28 milijard evrov), ki jih bo namenila za odškodnine družinam staroselcev in za reformo diskriminatorne družinske politike. Po navedbah vlade gre za največjo poravnavo doslej.

Doseženi načelni dogovori vključujejo 20 milijard kanadskih dolarjev (13,9 milijarde evrov) za otroke staroselcev, ki so jih odvzeli njihovim družinam in jih dali v internate. Preostalih 20 milijard bo namenjenih reformi sistema služb, pristojnih za otroke in družine, v prihodnjih petih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načelni dogovori bodo predvidoma dokončani v prihodnjih mesecih. Višino odškodnin, ki jih bodo izplačali posameznikom, bodo določili v posvetovanju s stroko in največjo staroselsko organizacijo Skupščina prvih narodov.

Minister, pristojen za odnose med kanadsko vlado in staroselci, Marc Miller je dogovor označil za "največjo poravnavo v kanadski zgodovini".

Kanadska vlada bo 40 milijard kanadskih dolarjev (okoli 28 milijard evrov) namenila za odškodnine družinam staroselcev in za reformo diskriminatorne družinske politike.

Eden od odvetnikov, ki je staroselce zastopal v sodnem procesu, na katerem temelji dogovor, Robert Kugler je dogovor označil za zgodovinskega. Izrazil je upanje, da je to točka preobrata v prizadevanjih države za spravo. Vsota po njegovih besedah govori o tem, "kako hudo je bilo trpljenje, žrtvam pa bo zagotovila boljše življenje".

Okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov so v 139 internatih po državi, ki jih je v imenu vlade upravljala katoliška cerkev, prisilno šolali od 19. stoletja pa vse do 90. let prejšnjega stoletja. Tam so bili izolirani od svojih družin ter odrezani od svojega jezika in kulture. Učence so pogosto fizično in spolno zlorabljali.

Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedla kulturni genocid, kanadska vlada pa se je leta 2008 uradno opravičila za dogajanje.

Po podatkih kanadske posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v teh internatih umrlo več kot 4000 otrok, vendar točno število ni znano. Na območju internatov so v zadnjih letih odkrili več kot 1200 neoznačenih grobov otrok.

Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedla kulturni genocid, kanadska vlada pa se je leta 2008 uradno opravičila za dogajanje.

P5969Z7G0VY

y-dZFHyq1Bo

Y5czV0A46Os

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.