STA

 |  Svet

Kurz se bo boril proti rasizmu in antisemitizmu

Nekdanji avstrijhski kancler je postal častni predsednik Evropskega sveta za strpnost in spravo

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz, nekdanji avstrijski kancler
© Raul Mee / Flickr

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se bo "bolj dejavno angažiral v boju proti antisemitizmu in rasizmu". Skupaj z nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom bo častni sopredsedujoči Evropskemu svetu za strpnost in spravo (ECTR), je danes sporočil vodja Evropskega judovskega kongresa Moše Kantor.

"Ne bi mogli najti boljše osebnosti za vodenje s strastjo, modrostjo in odločenostjo v soočanju z današnjimi globalnimi izzivi," je Kantor zapisal na Twitterju.

Novico je potrdil tudi Kurz in napovedal, da bo pri delu te mednarodne organizacije "pomagal s svojimi kontakti", so sporočili iz njegove ljudske stranke (ÖVP).

ECTR bo Kurz sopredsedoval skupaj z Blairom, ki je na tem položaju od leta 2015. V upravnem odboru te organizacije, ki jo je leta 2008 ustanovil Evropski judovski kongres, pa sedijo tudi drugi pomembni politiki.

Lani je bil Kurz prisiljen v odstop zaradi obtožb o korupciji, nato pa je sporočil, da je sprejel službo pri ameriškem investitorju Petru Thielu, sicer gorečemu podporniku nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

ECTR velja predvsem za organizacijo, ki bdi nad dejanji držav in drugih mednarodnih akterjev na področju antisemitizma in rasizma, ponuja pa tudi praktične rešitve, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurz je bil kot avstrijski kancler močan zagovornik Izraela in oster nasprotnik sovraštva do Judov. Lani je bil 35-letnik sicer prisiljen v odstop zaradi obtožb o korupciji, nato pa je sporočil, da je sprejel službo pri ameriškem investitorju Petru Thielu, sicer gorečemu podporniku bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Z0KxPUFy-cs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.