Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kdo hoče Bosno še enkrat videti v plamenih?

Zajem zaslona / Youtube

Zajem zaslona / Youtube

V BiH pretekli teden ni manjkalo skrajno neprimernih obeleževanj že itak prepovedanega dne Republike Srpske. Medtem ko Dodik in druščina 9. januarja "praznujejo 30 let entitete", se Bošnjaki Deklaracije o razglasitvi Republike srbskega naroda BiH spominjajo kot začetka pogroma nad njimi, ki se je končal z genocidom.

V manj kot tednu smo videli množico, ki je na ulicah Banja Luke v družbi več sto pripadnikov policije prepevala srbske nacionalistične pesmi; pa uničen grafit v spomin žrtvam srebreniškega pokola v Brčkem, video srbskega nacionalista iz Sandžaka, ki je prepeval: "Božič je, streljaj v džamije"; izobešenje zastave z napisom Mladić heroj v Trebinju; navijaško prepevanje v Prijedoru v zahvalo Mladićevi materi; zastraševanje muslimanskih vernikov v Janju; pa četniške pesmi iz občinskih zvočnikov v Gacku.

Zahod je spet predolgo gledal stran, Dodikov duh je dokončno ušel iz steklenice. ZDA so se te dni le odzvale s sankcijami, EU pa je ... zamižala še na drugo oko.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.