Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 2  |  Družba  |  Intervju

»Če zase praviš, da nisi ideološka stranka, to pomeni, da nimaš ne idej in ne vrednot«

Samo Uhan, sociolog

© Uroš Abram

Dr. Samo Uhan na ljubljanski Fakulteti za družbene vede poučuje sociološke teme. Hkrati že leta sodeluje s Centrom za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij, ki pripravlja raziskavo Slovensko javno mnenje. In če kdo ve, kaj se dogaja s Slovenijo, z njenimi prebivalci, kako se spreminjajo vrednote ljudi in zakaj je tako, so to ljudje, ki se ukvarjajo s to družboslovno raziskavo.

Stvari v Sloveniji niso dobre, epidemija je razkrila razpoke v družbi, a je tudi pokazala, da si ljudje epidemiji navkljub želijo več demokracije. Kljub začetnemu navdušenju zavračajo idejo o močnih voditeljih. Družboslovni raziskovalci seveda niso vedeževalci, Samo Uhan ne ve, kaj se bo zgodilo na aprilskih volitvah. A v intervjuju opozarja na pomembne stvari, na to, da bo zmagala stran, ki najbolje obvlada »pravila volilne igre«, in da bodo imeli na volilni izid razmeroma velik vpliv tisti, ki se jih doslej niso udeleževali. Torej predvsem mladi. In epidemija? Ni razkrila le strukturnih napetosti v Sloveniji, razkrila je tudi, kakšni so pravi cilji Janševe vlade.

Kako bi opisali stanje, v katerem je Slovenija? Nekateri govorijo o avtokraciji, drugi o neliberalni demokraciji, tretji svarijo pred novodobnim fašizmom. Pretiravajo? Demokratične institucije v Sloveniji delujejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.