DK, STA

 |  Svet

V Franciji javno življenje le za cepljene in prebolevnike

V skladu z zakonom, ki uvaja potrdilo o cepljenju, bodo dostop do restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge imeli le cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki

Francoski parlament je včeraj dokončno sprejel zakon, ki uvaja potrdilo o cepljenju. Veljati bo začel okoli 20. januarja. V skladu z zakonom bodo dostop do restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge imeli le cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki.

Za zakon je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 215 poslancev, 58 jih je bilo proti, sedem pa vzdržanih.

Socialistični poslanci so medtem že napovedali, da bodo zadevo predložili ustavnemu svetu, da bi zagotovili spoštovanje temeljnih vrednot, kar bo uveljavitev zakona zamaknilo za nekaj dni.

Francoska vlada upa, da bo z uveljavitvijo potrdila o cepljenju omejila hitro naraščanje okužb s koronavirusom. V zadnjih dneh jih beležijo po 300.000 dnevno.

Potrdilo o cepljenju bo potrebno samo za starejše od 16 let, otroci, stari od 12 do 15 let, pa bodo morali predložiti dosedanje covidno potrdilo, ki ga oseba dobi, če je cepljena, prebolevnik ali testirana.

Cilj vlade je bil, da bi potrdilo uveljavili že s 15. januarjem, a je v parlamentu prišlo do zamud pri njegovem sprejemanju. Javnost in poslance je precej razburil tudi predsednik Emmanuel Macron s svojo nedavno izjavo, da želi z uvedbo potrdila kar najbolj zagreniti življenje necepljenim.

BOvrEQ7X1MQ

ROFl8aCS5zM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.