STA

 |  Politika

Golob Janši diha za ovratnik

Na državnozborskih volitvah aprila bi največ, 15,5 odstotka vprašanih glasovalo za SDS, takoj za njo pa sledi nova stranka, ki bi jo vodil Robert Golob, s 15,4 odstotka glasov

Robert Golob, Robert Golob, predsednik uprave največjega slovenskega trgovca z energijo Gen-I, ki po intervenciji politike včeraj ni dobil novega mandata na čelu podjetja,

Robert Golob, nekdanji predsednik uprave največjega slovenskega trgovca z energijo Gen-I, ki po intervenciji politike ni dobil novega mandata na čelu podjetja, je napovedal vstop v politiko
© Borut Krajnc

Na državnozborskih volitvah aprila bi največ, 15,5 odstotka vprašanih glasovalo za SDS, takoj za njo pa sledi nova stranka, ki bi jo vodil Robert Golob, s 15,4 odstotka glasov. Na tretje mesto bi se uvrstila SD z 10,3 odstotka. Tako kažejo rezultati ankete Vox populi, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer pripravila agencija Ninamedia.

SDS bi medtem imela prepričljivejšo prednost pri standardnem vprašanju, koga bi volili, če bi bile volitve v nedeljo.

Pri standardni javnomnenjski anketi Vox populi anketarji zastavijo odprto vprašanje: Če bi bile v nedeljo volitve, katero stranko bi volili? Nato vprašani sam odgovori (na priklic), kakšna je njegova izbira. Pri volilni anketi pa anketarji navajajo seznam političnih strank, kar naj bi predstavljalo simulacijo glasovalnega lističa, pojasnjuje Dnevnik.

Delo Janševe vlade je kot uspešno ocenilo zgolj 31,2 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 66,7 odstotka.

Tako pri volilni anketi trem omenjenim strankam sledijo Levica (5,9 odstotka), NSi (4,5 odstotka) in LMŠ (4,3 odstotka). Parlamentarnega praga ne bi prestopili SAB (3,1 odstotka), Naša dežela (2,9 odstotka), Konkretno (2,8 odstotka), Vesna (1,9 odstotka), Zeleni Slovenije (1,6 odstotka), Dobra država (1,1 odstotka) in SLS z odstotkom glasov. Manj kot odstotek bi glasovalo za parlamentarni stranki DeSUS (0,9 odstotka) in SNS (0,7 odstotka) ter za Piratsko stranko (0,7 odstotka). Kar 24,6 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo oz. se volitev ne bi udeležilo.

Po teh rezultatih bi SDS osvojil 23 poslanskih sedežev, stranka Roberta Goloba 22, SD pa 16. Sledijo Levica z devetimi poslanci, NSi s sedmimi, LMŠ s šestimi in SAB s petimi poslanci.

Anketa, ki je potekala od torka in četrtka prejšnji teden, je zajela vzorec 1050 anketirancev.

Po klasični anketi bi, če bi bile volitve v nedeljo, za SDS glasovalo 18,1 odstotka vprašanih, za SD 13,6 odstotka in za Levico 7,8 odstotka. Sledijo NSi s 5,3 odstotka, LMŠ (5,1 odstotka) in SAB s štirimi odstotki. Pod parlamentarnim pragom bi se znašle stranka, ki bi jo vodil Robert Golob, z 2,4 odstotka, Naša dežela (1,4 odstotka), Resnica (1,3 odstotka) in Piratska stranka (1,2 odstotka). Manj kot odstotek bi glasoval za DeSUS (0,9 odstotka), SNS (0,4 odstotka) in SLS (0,2 odstotka). Neopredeljenih je 31,1 odstotka vprašanih, medtem ko jih 5,4 odstotka ne bi volilo.

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 31,2 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 66,7 odstotka. Nazadnje je vlada presegla 30 odstotkov pri vprašanju uspešnosti decembra 2020, spominja časnik Dnevnik.

Anketo so izvedli med torkom in četrtkom na vzorcu 700 oseb.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.