Izak Košir

 |  Mladina 3  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Helena Tahir med ustvarjanjem

Helena Tahir med ustvarjanjem
© Ravnikar Gallery Space

Helena Tahir: Words Fail Me, Ravnikar Gallery Space, Ljubljana

Do 11/03

Helena Tahir predstavlja najnovejšo v nizu svojih velikopoteznih risarskih serij, ki jih nadgrajuje že vrsto let. Sestavljajo jo razkošen barvit triptih in pet manjših črno-belih risb. Umetnica je osrednji triptih ustvarjala kar 32 dni po tudi 14 intenzivnih ur na dan. Words Fail Me je bogata vizualna pripoved, v kateri ima vsaka risba svojega protagonista, ki je obdan s spremljajočimi liki, nedefiniranimi predmeti in drugimi nedoločljivimi detajli. Med upodobljenimi liki so nemalokrat pripadniki različnih marginaliziranih skupin, žrtve imperialističnega in kolonialističnega nasilja, odmev njihovih zgodb pa umetnica prepozna tudi v lastni izkušnji.

Etiopijke, Center kulture Španski borci, Ljubljana

Predpremiera 26/01 ob 19. uri

Etiopijke so prva celovečerna avtorska predstava koreografa in plesalca Mattie Casona, ki je osvojila glavno nagrado premio scenario 2021, to vsako leto podeljuje L’Associazione Scenario. Predstava, katere koproducent je Zavod En-Knap, je prvi del trilogije o Aleksandru Velikem, je pa tudi klic k enotnejši Evropi, k bolj afroazijski in združeni Evropi, saj želi, da začne evropska skupnosti raziskovati in boljše razumevati lastne korenine. Po ljubljanski predpremieri, ob kateri pripravljajo tudi odprtje razstave, ki so jo ustvarili migranti iz azilnega centra v Postojni, bo predstava premierno na ogled v Milanu, nato pa bo pot nadaljevala po številnih italijanskih odrih.

Boris Beja: za Borisa, Galerija Škuc, Ljubljana

Do 17/02

Umetnik Boris Beja predstavlja nov projekt, v katerem kot zunanji opazovalec obravnava zgodovino svoje družine. Ob prenovi šolske telovadnice v Zagorju ob Savi je namreč našel nove spomine na družinskega člana, ki ga je s svojo odsotnostjo močno zaznamoval. S preoblikovanjem »odpadnega« telovadniškega materiala zdaj umetnik v razstavnih prostorih vzpostavlja nov prostor družinskega spomina, ki ga je med samim ustvarjanjem osmislil v dialogu med materialom in pomnjenjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.