STA

 |  Svet

Berlusconi v bolnišnici, desnica išče predsedniškega kandidata

Nekdanji italijanski premier hospitaliziran, vodja desne stranke Naprej Italija se je v soboto odpovedal kandidaturi za predsednika države

ss

Silvio Berlusconi
© Niccolò Caranti

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je bil hospitaliziran v bolnišnici v Milanu zaradi rutinskega pregleda, poročajo tuje tiskovne agencije. Dan prej je sporočil, da se umika iz boja za predsednika države. Desno zavezništvo, za katero se je Berlusconi nameraval potegovati, medtem nadaljuje iskanje primernega kandidata.

Berlusconi je v milanski bolnišnici San Raffaele na rutinskih zdravstvenih pregledih, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki drugih podrobnosti ni navedla.

Berlusconi naj bi bil v bolnišnici od četrtka, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal eden od njegovih zaupnikov.

Štirikratni nekdanji premier je imel leta 2016 operacijo srca in je okreval po raku prostate. Lani je bil večkrat hospitaliziran, potem ko je bil leta 2020 okužen z novim koronavirusom.

Vodja desne stranke Naprej Italija se je v soboto odpovedal kandidaturi za predsednika države. Da se umika iz tekme za ta položaj, je 85-letni medijski magnat naznanil na virtualnem srečanju vodstev strank desnice.

Kot je sporočil, se je odločil za korak nazaj v imenu enotnosti. Pred tem je v zadnjih dneh intenzivno poskušal pridobiti podporo zadostnega števila elektorjev, a naj mu to ne bi uspelo.

Koalicija desnih strank, v kateri sta ob Naprej Italiji še Liga in Bratje Italije, sedaj nadaljuje iskanje skupnega kandidata na predsedniških volitvah, ki bi v parlamentu lahko dobil potrebno število glasov. Pogovore z vodji strank vodi šef Lige Matteo Salvini, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Berlusconijeva kandidatura je bila nesprejemljiva. Z njegovim umikom gremo korak naprej in začenjamo resne pogovore med političnimi silami, da bi državi našli častivredno osebo za predsednika."

Giuseppe Conte,
vodja Gibanja pet zvezd

Za kandidata desne sredine bi lahko predlagali nekdanjega predsednika poslanske zbornice Piera Ferdinanda Casinija. 66-letni krščanski demokrat velja za enega najizkušenejših politikov v Italiji in bi lahko dobil potrebne glasove iz vseh delov političnega spektra, še navaja APA.

"Berlusconijeva kandidatura je bila nesprejemljiva. Z njegovim umikom gremo korak naprej in začenjamo resne pogovore med političnimi silami, da bi državi našli častivredno osebo za predsednika," je dejal vodja Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte. Tudi levosredinski tabor za zdaj še ni predstavil skupnega kandidata.

Volitve novega predsednika države, ki bo nasledil Sergia Mattarello, se začenjajo v ponedeljek popoldne in bi lahko trajale več dni. Predsednika Italijani ne volijo neposredno na volitvah, ampak ga izbirajo člani obeh domov italijanskega parlamenta ter predstavniki 20 italijanskih dežel.

dZ0TLxyZHRg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.