Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Preživetje najbogatejših

zajem zaslona / Danes je nov dan

zajem zaslona / Danes je nov dan

Svetovna elita skoraj 3000 milijarderjev je imela med pandemijo rekorden porast bogastva. 10 najbogatejših Zemljanov – belih moških – je v tem času svoje bogastvo podvojilo, s 700 na 1500 milijard dolarjev. Vsaj 9 novih milijarderjev je nastalo na račun vztrajanja pri patentih cepiv ter monopolnih dobičkov Moderne, BioNTecha in kitajskega CanSina.

Razred milijarderjev je pandemijo v skladu z individualizmom neoliberalizma razumel kot sredstvo za dodatno okoriščanje na račun vseh ostalih in jo izkoristil za zaščito svojih neobdavčenih privilegijev. Za njih niso dovolj le slonokoščeni stolpi, v katerih brez covid omejitev živijo v vzporednih svetovih na Zemlji; že nekaj časa se kot Ikar ozirajo tudi vse višje in višje, proti vesolju

Priča smo popolnemu razpadu globalnega sodelovanja in solidarnosti ter večanju gospodarskih, spolnih in rasnih neenakosti. Zaradi neenakosti vsake štiri sekunde umre ena oseba. Ne dopustimo, da umre tudi vsa naša človečnost.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.