Pritožba Svetlane Slapšak proti članu Bernardu Nežmahu na Častno razsodišče Slovenskega centra PEN

V kolumni Mladine z naslovom Ustvarjalci vampirjev (6.3.2020) je Bernard Nežmah povzel besede ene izmed govornic na protestu, ki »… je na njem prostodušno izrekala, da so Janševi mediji zadnje dni pobesneli kot povampirjene podgane.« kot primer sovražnega govora. Iz konteksta je bilo jasno, da gre za Svetlano Slapšak, vendar besede niso bile njene, šlo je za citat. Svetlana Slapšak je namreč v govoru citirala odlomek članka NoveTV iz kolumne Jožeta Biščaka Arhitekti zla s podnaslovom Ne izbirajo sredstev za demoniziranje Janše (NovaTV 22.2.2020), in ga na protestu glasno navajala kot primer sovražnega govora. Gre za naslednje besedilo izpod peresa Jožeta Biščaka: »Entropija je njihova strast, življenjsko poslanstvo. Tega niti ne skrivajo več. Zdi se celo, da prav hrepenijo in se veselijo, da razgradijo še tisto nekaj malega, kar je zdravega ostalo v slovenski družbi.

Zadnje dni so povsem pobesneli, kot povampirjene in hudobne podgane se zaganjajo na vse, ki jim niso pogodu. Lažejo, goljufajo in manipulirajo, da bi zmagali. Če bo treba, bodo uničili državo. Pri tem ne izbirajo sredstev. Janšo, njegove podpornike, opozicijske medije in tiste redke sredinske politike, ki še niso preveč prestrašeni, je pač treba uničiti na machiavellistični način; resnica in čast naj bosta prekleta. Oni so arhitekti zla.” Prvo prijavo na Častno razsodišče SC PEN je naša članica Svetlana Slapšak podala spomladi 2020, drugo smo zaznali udeleženci zbora članov dne 5.10.2020, tretjo je ponovno poslala januarja 2021. Ker do danes sodišče ni uspelo zadeve razrešiti, smo se predsednica in člani in članice upravnega odbora z večino odločili, da svoje stališče sporočimo članstvu, ki je:

1) Obžalujemo, da postopek na Častnem razsodišču traja nerazumno dolgo.
2) Razumemo, da je Svetlana Slapšak spričo zgornjih dejstev prizadeta in da se je pritožila na Častno razsodišče v duhu načela Temeljne listine, ki pravi: In ker svoboda vsebuje prostovoljno omejevanje, se člani zavezujejo, da bodo nasprotovali slabostim svobodnega tiska, kakršne so lažnivo poročanje, namerne neresnice in ponarejanje dejstev v politične in osebne namene. Napačni citat, četudi naveden pomotoma, ni sprejemljivo dejanje. Nerazumno zavlačevanje razreševanja pritožbe škoduje Slovenskemu centru PEN in njegovi članici.
3) V duhu organizacije, ki se zavzema za odpravo sovraštva, za razumevanje in spoštovanje med ljudmi, predlagamo našemu članu Bernardu Nežmahu, da se Svetlani Slapšak za napačen navedek pisno opraviči. Besedilo bomo objavili v Tedniku.
4) Stališče smo zavzeli v duhu naših pravil delovanja in odgovornosti do načel Temeljne listine PEN-a.
5) Obsojamo uporabo in manipulacijo izrazov sovražnega govora v vseh javnih polemikah. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.